У Нафтогазі припускають можливість не підвищувати ціну на газ

У Нафтогазі припускають можливість не підвищувати ціну на газ

Документ
Укрінформ
Ціна закупівлі газу на європейському ринку вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) знизилася нижче рівня передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО.

Про це йдеться у листі голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, що є в розпоряджені ЕП.

"Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО. Завдяки запровадженій урядом реформі газового ринку десятки компаній нині вільно купують газ на європейському ринку та постачають його комерційним споживачам. Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно обирати постачальника природного газу, можна обгрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою від поточної регульованої ціни", - йдеться в листі.

У Нафтогазі зазначають, що зважаючи на вищенаведене, пропонують Кабінету міністрів розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для усіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року. Така лібералізація передбачає скасування режиму ПСО та усунення існуючих обмежень для зміни постачальника природного газу, які наразі застосовують приватні газодобувні компанії.

Читайте також: Заборгованість пільговиків перед Нафтогазом за тиждень зросла на 27%

"Стрімке падіння цін та висока конкуренція у лібералізованому сегменті українського ринку газу свідчить про те, що внаслідок наполегливого та успішного впровадження урядом газової реформи, український ринок став відкритим та конкурентними, і це приносить вигоди комерційним споживачам газу. Ми переконані, що побутові споживачі мають отримати такі ж переваги і вільно обирати постачальника з урахуванням найкращої ціни, якості сервісу, надійності, тощо", - наголошується у листі.

Як раніше повідомляось, ціна на газ для населення повинна зрости до 9852 грн за 1 тисячу кубометрів з 1 травня 2019 року, а також може зрости до 12314 грн з 1 січня 2020 року.

З 1 листопада 2018 року по 1 травня 2019 року ціна на газ для населення становить 6235,5 грн без ПДВ, витрат на транспортування та надбавки облгазів. Разом з ПДВ, витратами на транспортування та надбавками облгазів ціна на газ для потреб населення становить 8550 грн за 1 тис куб м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-