Перевезення небезпечних відходів: Україна, Польща та Словаччина проведуть аудит

Перевезення небезпечних відходів: Україна, Польща та Словаччина проведуть аудит

Фото
Укрінформ
Рахункова палата підписала з аудиторськими відомствами Польщі та Словаччини положення про співробітництво, яке передбачає проведення у 2019 році спільного аудиту транскордонного перевезення небезпечних відходів.

Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини цього року розпочнуть спільний міжнародний аудит щодо контролю за транскордонним перевезенням небезпечних відходів відповідно до положень Базельської конвенції. Положення про співробітництво було підписане в Братиславі Головою Рахункової палати Валерієм Пацканом, Президентом Вищої палати контролю Республіки Польща Кшиштофом Квятковські та Президентом Вищого аудиторського офісу Словацької Республіки Каролем Мітріком", - ідеться у повідомленні.

Пацкан підкреслив, що, за даними Мінекології, в Україні на сьогодні накопичено понад 1,5 млрд тонн небезпечних відходів, з яких 8,5 тис. тонн – заборонені до використання хімічні засоби.

Він додав, що їх видалення та утилізація потребують переміщення як територією України, так і поза її межами, що може нести певні ризики для навколишнього середовища і населення.

«Ми усвідомлюємо глобальність проблеми, пов'язаної з відходами, а також необхідність відповідальності держав за екологічні наслідки своєї діяльності перед іншими державами. Тому й досягли згоди щодо необхідності проведення відповідного спільного міжнародного аудиту», – пояснив очільник Рахункової палати.

Читайте також: Рахункова палата отримає доступ до реєстрів бізнесу та нерухомості

За його словами, у 2007 році Вищі органи аудиту України, Польщі та Словаччини вже проводили міжнародний аудит перевезення та видалення небезпечних відходів. У спільному документі за його результатами наголошувалося на необхідності посилення співпраці між органами влади та постачальниками послуг, відповідальними за транскордонне переміщення відходів.

Крім того, йшлося про необхідність внесення змін до законодавства для деталізації зобов'язань окремих суб'єктів щодо доказів і нагляду за транспортуванням відходів, а також наголошувалося на потребі удосконалити обладнання прикордонної служби.

Голова Рахункової палати підкреслив, що наразі виникала потреба перевірки виконання вищезазначених рекомендацій. Саме тому і була досягнута згода про проведення ще одного міжнародного аудиту.

Контрольний захід проводитиметься в межах діяльності робочої групи EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф.

Як відомо, Базельська конвенція про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням 1989 року є однією з найглобальніших природоохоронних угод; її учасниками на сьогодні є 187 країн світу та Європейський Союз. Конвенція має на меті встановлення суворого контролю за транскордонним перевезенням небезпечних та інших відходів для захисту здоров'я людей і навколишнього середовища.

Фото: сайт Рахункової палати

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-