Перевірка на корупцію: Нафтогаз залучить міжнародного аудитора

Перевірка на корупцію: Нафтогаз залучить міжнародного аудитора

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" залучить незалежного аудитора для перевірки угод щодо продажу газу зі сховищ з компанією Еру Трейдинг, яку раніше очолював теперешній головний виконавчий директор Нафтогазу Андрій Фаворов.

Про це під час прес-конференції у середу сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Розуміючи серйозність питання, розуміючи, що ми говоримо про різницю думок двох директорів групи, я, порадившись з наглядовою радою, порадив завершити розслідування із залученням зовнішнього форензік-аудитора. Це буде велика відома компанія, яка завершить аудит та дасть висновок. Це рішення було ухвалене в лютому", - розповів Коболєв.

За його словами, питання щодо зазначених транзакцій виникло у кінці грудня - на початку січня.

"Будь-яка людина, яка вважає, що є якісь транзакції, що викликають підозри, може звертати на це увагу. Питання, які виникли у пана Вітренка щодо певних операцій у компаніях, якими він більше не керує, а керує інша людина, виникли певний час тому", - сказав Коболєв.

За його словами, на останньому засіданні НАК у лютому було з'ясовано, що Андрій Фаворов перед приходом у Нафтогаз виконав одну з умов, яку йому поставили: повністю вийти з акціонерів тих компаній, які торгують газом на ринку України.

"Перевірка комплаєнса, яку я бачив, показала, що він вийшов. На момент приходу у Нафтогаз економічної зацікавленості не мав. Що стосується транзакцій, їх попередній аналіз показує, що вони робилися в інтересах компанії і в рамках ринкової практики", - додав Коболєв.

Він прокоментував, що у грудні на ринку спостерігався профіцит газу та очікувалося падіння ціни.

"Ми ухвалили зменшувати запаси газу. Це було правильне рішення. Якби ми продавали цей газ у січні-лютому, то недорахувалися б приблизно 160 млн грн. Ми встигли продати газ на високому ринку", - прокоментував голова правління НАК.

Читайте також: Нафтогаз назвав Газпрому умову - інакше новий позов до Стокгольмського арбітражу

Як повідомлялося у ЗМІ, виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко висловив підозру, що Нафтогаз продавав газ зі сховищ за корупційною схемою. На думку Вітренка, неефективна маркетингова політика компанії призвела до необгрунтованих втрат НАК, а також до необгрунтованих прибутків Еру Трейдинг як посередника між Нафтогазом та АТ "Уктрансгаз".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-