У Нафтогазі дали прогноз щодо транзиту російського газу через Україну

У Нафтогазі дали прогноз щодо транзиту російського газу через Україну

Укрінформ
Позиція Росії під час останнього раунду тристоронніх переговорів під егідою Єврокомісії щодо транзиту газу до Європи через Україну, а також заяви російських офіційних осіб залишають мало надії на укладення нового контракту на транзит до завершення чинного.

Про це заявив виконавчий директор Групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко у вівторок під час конференції щодо майбутнього української газотранспортної системи, яка відбулася під егідою Центру європейської політики (EPC) у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дозволю собі припустити, що у 2020 році не буде транзиту через Україну. Не 30, 50 або 60 мільярдів кубічних метрів – повний нуль. Коли буде завершений проект «Північний потік -2» у цьому році, не буде необхідності для Росії використовувати український транзитний шлях. І вони не шукатимуть навіть причини – вони просто не будуть використовувати українську ГТС. Я особисто брав участь у цих тристоронніх консультаціях. Тож можу говорити - ми живемо у паралельних світах. Єврокомісія вимагає від нас дотримуватися європейських правил – тарифів, анбандлінгу. А Газпром говорить – ми взагалі не розуміємо про що мова», - зауважив Вітренко.

Він нагадав, що головною вимогою Газпрому залишається так званий «нульовий варіант», коли Україна має добровільно відмовитися від власних вимог за рішеннями Стокгольмського арбітражу, які вона виграла за позовами проти Газпрому.

«Тобто, Україна має відмовитися від отримання 2,8 мільярда доларів компенсації за недопоставку газу, що є не лише важливим для бюджету України, а й також демонстрацією, що верховенство права спрацьовує. Але, якщо продовжити цю логіку перегляду результатів арбітражу, це буде означати, що Україна, замість того, щоб отримати 2.8 мільярда доларів від Газпрому, погодиться платити йому більше 80 мільярдів доларів – а це наближається до розмірів нашої економіки», - сказав представник «Нафтогазу».

За його словами, навіть за умови перегляду рішень Стокгольмського арбітражу Газпром готовий домовлятися з Нафтогазом лише про продовження чинного контракту про транзит газу, який не відповідає європейським регуляторним правилам і прямо суперечить позиції Європейської комісії. Крім того, інтерпретація російською стороною цього «оновленого» договору не дає жодних гарантій щодо обсягів транзиту.

Читайте також: Німеччина могла б припинити співпрацю з РФ до виконання рішення Гааги - Нафтогаз

«Навіть якщо ми продовжимо цей транзитний контракт, вони (росіяни) можуть сказати, і скажуть у 2020 році: вибачте, але ми маємо «Північний потік - 2», нам не потрібен український шлях. Або, залізуть у наш політичний двір – мовляв, ви не є надалі незалежною країною… З огляду на ситуацію під час цих тристоронніх переговорів я не бачу жодних підстав для оптимізму, жодних очікувань, що буде досягнуто обґрунтованої угоди і що буде збережений транзит через Україну», - зауважив Вітренко.

За його словами, такий розвиток матиме наслідком втрати у ВНП України, в результаті яких помірковане економічне зростання, досягнуте останнім часом, може перетворитися на економічний спад. Не менш важкі наслідки, на думку посадовця, очікують і Європу.

«Буде підірвана безпека європейського енергетичного сектору. Газпром отримає «зелене світло», щоб продовжувати монопольні порушення, користуючись домінуючою позицією на ринку. Вони продовжуватимуть блокувати транзит газу з Центральної Азії, вони будуть продовжувати блокувати експорт незалежних постачальників, навіть європейських компаній, які виробляють газ у Росії. Вони продовжать використовувати цю хижу тактику «надфінансування» у газову інфраструктуру для того, щоб запобігти будь-яким новим входженням на європейський ринок. Від цього страждатимуть європейські споживачі. Вони змушені будуть сплачувати набагато більш високу ціну внаслідок таких дій», - підкреслив Вітренко

За його словами, єдиною можливістю уникнути такого розвитку є примусити Росію діяти у відповідності до європейського енергетичного законодавства, зокрема так званого Третього енергопакету ЄС.

Якщо Росія гарантує певний обсяг прокачування газу українською ГТС, або погодиться передавати газ на східних кордонах України, якщо російські газові оператори керуватимуться європейськими правилами, тоді, на переконання Вітренка, такий проект як «Північний потік -2» втрачає доцільність.

Як відомо, контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується наприкінці 2019 року.

Газопровід «Північний потік-2» будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становитиме більш як 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2» через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками «Північного потоку-2» є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу.

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо транзитного контракту з Газпромом. За рішенням арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації на суму $4,63 мільярда за недопоставку Газпромом обсягів газу для транзиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-