НБУ хоче звузити сферу використання готівки

НБУ хоче звузити сферу використання готівки

Укрінформ
Національний банк планує впровадити низку заходів з метою звуження сфери використання готівки та подальшого розвитку безготівкового сегменту.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Зокрема йдеться про: зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізичними особами з 50 000 гривень до 15 000 гривень (тобто встановлення її у розмірі, що не перевищує 10% від суми, установленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу), обмеження у розмірі до 15 000 гривень включно готівкових розрахунків фізичних осіб – довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання", - йдеться в повідомленні.

А таком про обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізичними особами надавати на запит банку (філії, відділення) документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта.

Для цього Національний банк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління Національного банку України "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні" (далі – Проект).

Метою розробки цього документа є: звуження сфери використання готівки, сприяння зменшенню тінізації економіки, подальший розвиток безготівкового сегменту та забезпечення стабільності надходження готівки до банківської системи.

Читайте також: НБУ оприлюднив підхід до стрес-тестування банків

Водночас гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб з суб’єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень включно залишиться без змін. Крім того, безготівкові розрахунки суб’єктів господарювання можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Проект враховує повноваження Національного банку, надані частиною третьою статті 1087 Цивільного кодексу України та вимоги законів України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", "Про банки і банківську діяльність".

Підготовка Проекту також зумовлена необхідністю вдосконалення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та приведення його норм у відповідність до вимог законодавства.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 27 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-