В Укрнафті розглянуть шляхи ліквідації податкового боргу компанії

В Укрнафті розглянуть шляхи ліквідації податкового боргу компанії

Укрінформ
Акціонери ПАТ "Укрнафта" 28 березня на загальних сборах розглянуть низку пропозицій, спрямованих на ліквідацію податкової заборгованості компанії.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України".

"До порядку денного загальних зборів акціонерів ПАТ «Укрнафта», призначених на 28 березня 2019 року, включено низку пропозицій, спрямованих на ліквідацію податкової заборгованості компанії. Ці пропозиції виносяться у рамках виконання доручення Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана врегулювати ситуацією з податковою заборгованістю підприємства", - йдеться у повідомленні.

Очищення активів Укрнафти від податкових боргів необхідне для збереження та нарощування видобутку газу та нафти на активах підприємства. Наразі через податковий борг та відповідні обмеження на діяльність компанії, практично відсутні можливості для залучення зовнішніх інвестицій та здійснення необхідних капіталовкладень у видобуток, від чого страждає енергетична безпека країни.

"На розгляд акціонерів Укрнафти виноситься варіант, який передбачає підписання угод про придбання НАК «Нафтогаз України» у Укрнафти природного газу загальним обсягом близько 4 млрд кубометрів. Оскільки ці угоди укладаються між пов’язаними особами (Нафтогаз є мажоритарним акціонером Укрнафти), за законом, відповідність умов цих договорів звичайним ринковим умовам має бути підтверджено незалежним експертом – для цього залучено ТОВ «КПМГ-Україна», - зазначили у НАК.

Угодами передбачено, що Нафтогаз придбаває газ у Укрнафти тільки у разі отримання від держави передбаченої законом компенсації за покладені на компанію спеціальні обов’язки на ринку газу.

Читайте також: Держгеонадр: Торік видали понад 120 дозволів Укргазвидобуванню та Укрнафті

Отримані кошти Укрнафта витратить виключно на повне погашення боргів перед держбюджетом, в тому числі штрафних нарахувань. Укрнафта вчасно виконує поточні податкові зобов’язання, однак на накопичену податкову заборгованість нараховуються штрафні санкції в обсязі близько 30% річних. Це призводить до стрімкого зростання сумарного боргу компанії і обмежує її можливість функціонувати та інвестувати у видобуток.

У НАК наголосили, що запропоноване рішення не впливає на перебіг розслідування компетентними органами держави нанесення Укрнафті шкоди її попереднім менеджментом у 2015 році.

"Нафтогаз та Укрнафта продовжують опрацьовувати варіанти розділення активів Укрнафти між мажоритарним акціонером (Нафтогаз) та міноритарними акціонерами. Зокрема Нафтогаз направив уряду України пропозиції щодо змін у нормативну базу, які б дозволили ефективну передачу видобувних активів, які насамперед цікавлять Нафтогаз. При цьому запропоновані вище угоди можна також розглядати як практичний крок, направлений на розділення активів", - додали у Нафтогазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-