Держгеонадр: Торік видали понад 120 дозволів Укргазвидобуванню та Укрнафті

Держгеонадр: Торік видали понад 120 дозволів Укргазвидобуванню та Укрнафті

Укрінформ
У 2018 році Держгеонадр видала понад 120 спеціальних дозволів на використання надр двом найбільшим нафтогазовим компаніям України - АТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта».

Про це повідомляє прес-служба Держгеонадр.

"Державна служба геології та надр України в 2018 році видала більше 120 спеціальних дозволів двом найбільшим нафтогазовим компаніям України таким як АТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта»", - йдеться у повідомленні.

За словами т. в. о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка, Служба проявляє та проявлятиме державницьку позицію щодо вітчизняного газовидобутку та грає на полі інтересів України.

Кирилюк також заявляє про "повну прозору співпрацю з надрокористувачами".

«2018 рік став одним з найефективніших в плані прийнятих рішень та втілення їх в реальність в сфері видобутку вуглеводнів. Масове продовження спеціальних дозволів на користування нафтогазовими родовищами перш за все свідчить про те, що в Держгеонадр існує повна прозора співпраця з надрокористувачами заради однієї спільної мети - це зробити нашу країну енергонезалежну від імпортного газу», – заявив керівник Держгеонадр.

У прес-службі відомства стверджують, що АТ «Укргазвидобування» відзначає покращення співробітництва із Державною службою геології та надр України протягом 2018 року.

"Видобувна компанія акцентує увагу, що завдяки оперативному опрацюванню та наданню документів, які належать до компетенції Держгеонадр, з початку року УГВ отримало близько 100 спецдозволів. Серед яких, зокрема, надання, продовження дії та внесення змін", - інформує прес-служба Держгеонадр.

Незважаючи на мільярдні рентні борги компанії ПАТ «Укрнафта», Держгеонадра продовжили їй 24 спеціальні дозволи на видобуток вуглеводнів, зазначили у відомстві.

Читайте також: Нафтогаз заявляє, що до кінця опалювального сезону газу вистачить

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році Кабінет міністрів затвердив Концепцію розвитку газовидобувної галузі, яка передбачала збільшення видобутку газу в Україні до 27,6 млрд кубометрів у 2020 році. У рамках урядової концепції АТ "Укргазвидобування", що входить до Групи Нафтогаз, у 2016 році прийняло план збільшення власного видобутку до 20 млрд кубометрів до кінця 2020 року. За даними Нафтогазу, у 2018 році підприємство збільшило обсяги видобутку до 15,5 млрд кубометрів проти 14,5 млрд кубометрів у 2015 році.

На засіданні уряду 13 лютого Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - Укргазвидобування - провалила план з видобування газу.

У Нафтогазі підтвердили, що темпи реалізації урядової концепції, як у частині збільшення видобутку газу, так і в частині його більш ефективного використання, не відповідають затвердженому графіку. Тож Група Нафтогаз сподівається на співпрацю з урядом для вирішення проблем газовидобувної галузі. Йдеться, зокрема, про блокування видачі дозволів на розвідку та розробку надр і про чинну систему фінансування видобутку, яка не дозволяє забезпечити стале зростання його обсягів.

У компанії також наголосили, систематичне блокування видачі дозволів на розвідку та розробку надр фактично зірвало плани щодо збільшення видобутку вітчизняного газу. Надання ліцензій на нові площі кілька років заблоковано як для АТ «Укргазвидобування», так і для приватних компаній, які здійснюють активну діяльність з видобутку, стверджували в нафтогазовому відомстві.

За оприлюдненими Нафтогазом даними, Укргазвидобування розраховувало отримати 80 нових ліцензій протягом 2016-2018 років, для чого подало понад 170 пакетів документів, однак отримало лише 17 погоджень. У ключовому регіоні - на Полтавщині - за останні три роки Укргазвидобування отримало понад 60 відмов на подані заявки на розробку надр і жодного погодження. У 2017 році компанія отримала лише 4 ліцензії, у 2018 році – лише 1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-