НБУ вважає неможливим повернення ПриватБанку колишнім власникам

НБУ вважає неможливим повернення ПриватБанку колишнім власникам

Укрінформ
У Національному банку вважають, що рішення про входження держави в капітал ПриватБанку виявилося найправильнішим і найсправедливішим, і зворотні відліки неможливі.

Про це в інтерв'ю виданню "Новое время" розповіла перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова, відповідаючи на запитання, чи є імовірність повернення ПриватБанку колишнім власникам, якщо в Україні зміниться президент.

"Рішення про націоналізацію ПриватБанку мало бути прийняте набагато раніше (грудня 2016 року - ред.). На момент прийняття цього рішення банк був з негативним капіталом і, фактично, без ліквідності. Тобто це був неплатоспроможний банк. Зворотні відліки неможливі. Його можна було або ліквідувати, але тоді ми б обрушили всю фінансову систему країни, або ж прийняти рішення про націоналізацію. Рішення про входження держави в капітал виявилося найправильнішим і найсправедливішим", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що за минулий рік банк заробив 11,7 млрд грн прибутку, попри те, що більша частина його активів - проблемні кредити, по яких ідуть суди. При цьому банк наростив портфель депозитів фізичних осіб, незважаючи на зниження ставки по депозитах.

За словами Рожкової, Національний банк судиться в Україні з майновими поручителями з непогашеного рефінансування ПриватБанку, які пов'язані з екс-власником. Нацбанк виграв вже 22 справи на загальну суму 1,2 млрд грн. За 17 рішеннями вже розпочато процедуру стягнення заставного майна. В інших справах потрібно пройти всі судові інстанції. Що стосується тих судових процесів, які веде сам Приват, за межами України, то в НБУ сподіваються на більшу об'єктивність. Важливо, що іноземні юрисдикції не озираються на політичні ризики, і у них великий досвід у розгляді питань, пов'язаних з фінансовим шахрайством.

Читайте також: Власники більше 10 банків не розуміють, що з ними робити — Рожкова

Як повідомлялося раніше, в грудні 2016 року Кабінет міністрів України вирішив націоналізувати банк, керуючись рекомендаціями Ради нацбезпеки та оборони за пропозицією Національного банку.

Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що ПриватБанк був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до заподіяння банку збитків щонайменше в розмірі 5,5 млрд дол. США. В кінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано в кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афільованих з ними осіб. Багато з кредитів не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку в таких розмірах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-