Власники більше 10 банків не розуміють, що з ними робити — Рожкова

Власники більше 10 банків не розуміють, що з ними робити — Рожкова

Укрінформ
Власники більш як 10 банків не мають реалістичних бізнес-моделей щодо своїх фінустанов.

Про це в інтерв'ю Новому времени сказала перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова.

"Виходить, що 10 акціонерів не розуміють, навіщо їм потрібен банк, і 10 топ-менеджерів не знають, що робити далі. Якщо у них немає бізнес-моделей, це означає, що у них немає чітких внутрішніх процедур, недостатньо, з точки зору фокусування на бізнесі навчений персонал, немає якісної оцінки кредитних ризиків. І якщо раптом вони почнуть активну діяльність на ринку, то отримають збитки, які потім позначаться на акціонерах і вкладниках", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що від власників таких банків у Нацбанку часто чують, що вони хочуть почати кредитувати малий і середній бізнес.

Читайте також: Банки торік одержали 21,7 мільярда чистого прибутку - НБУ

"Припустимо, але це складний процес, тому що оцінити фінансовий стан малого і середнього бізнесу дуже непросто. До того ж, потрібно мати продуктову лінійку для цього сегмента, канали продажу, налаштувати процеси, знову-таки навчити персонал. Тому по тих банках, де бізнес-модель не промальовується, ми забороняємо залучати кошти у населення. Якщо їх акціонер готовий ризикувати своїми грошима, доки менеджмент буде навчатися, то нехай, але не грошима вкладників", - сказала Рожкова.

Вона також зазначила, що зараз в Україні налічується 77 банків, один з яких - Вернум Банк - у процедурі самоліквідації. Є ще один банк, який за результатами стрес-тестування в 2018 році, до кінця березня має збільшити свій капітал, однак чи залишиться він на ринку - залежатиме від того, як він з цим впорається.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-