Фонд гарантування ризикує втратити контроль над активами Златобанку

Фонд гарантування ризикує втратити контроль над активами Златобанку

Укрінформ
Велика палата Верховного суду ухвалила постанову, якою, по суті, визнала неправомірним віднесення ПАТ «Златобанк» до категорії неплатоспроможних. 

Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

"5 лютого 2019 року Велика Палата Верховного Суду своєю постановою ухвалила рішення, яким, по суті, визнала неправомірним віднесення ПАТ «Златобанк» до категорії неплатоспроможних. Наслідком цього рішення може стати втрата Фондом гарантування контролю над активами ПАТ «Златобанк», оскільки акціонери, скориставшись цим судовим рішенням, можуть вивести діяльність неплатоспроможного банку за межі правового поля", - йдеться в повідомленні.

У Фонді гарантування зазначають, що з моменту визнання у 2015 році банку неплатоспроможним Фонд гарантування виплатив загалом майже близько 825 млн грн майже 14 тис. його вкладників. Ліквідаційна маса ПАТ «Златобанк», затверджена рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування, становить 1,6 млрд грн, при цьому загальна сума акцептованих кредиторських вимог сягає 6,9 млрд грн. Таким чином, недостатність ліквідаційної маси для виконання зобов’язань перед усіма кредиторами становить 5,3 млрд грн.

Той факт, що банк за рахунок свого майна та активів здатен задовольнити лише 22,56% вимог своїх кредиторів, свідчить про неплатоспроможність такого банку, наголошують у ФГВФО.

Втрата Фондом контролю над активами фактично унеможливить задоволення вимог вкладників та кредиторів на загальну суму у понад 6,5 млрд грн, у тому числі вкладників - фізичних осіб на більш як 1,8 млрд грн, за процедурою, передбаченою законом.

"Під питанням опиняється також відшкодування Фонду гарантування тих коштів, що були ним виплачені вкладникам. Адже підхід судів у подібній справі (ПАТ «АКБ «Базис») фактично зводиться до того, що у зв’язку зі скасуванням рішень Національного банку України (НБУ) Фонд гарантування виплачував відшкодування вкладникам безпідставно", - пояснюють у Фонді.

Читайте також: Ціна активів Фідобанку "на папері" у 5 разів вища за реальну - Фонд гарантування

При цьому, скасування рішення про віднесення банку до неплатоспроможних не відновлює його платоспроможності і не передбачає повернення його на ринок, оскільки це не передбачено законом. Тобто, ситуація, по суті, заходить у глухий кут, стверджують у ФГВФО.

Як повідомляв Укрінофрм, у травні 2015 року НБУ прийняв рішення ліквідувати ПАТ "Златобанк".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-