Україна успішно переходить на нові ринки в експорті яблук - експерт

Україна успішно переходить на нові ринки в експорті яблук - експерт

Фото
Укрінформ
Україна, багато років орієнтована в основному на експорт яблук до Росії, успішно освоює нові ринки в різних регіонах світу і нарощує обсяги поставок.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіли експерти галузі, які беруть участь у берлінській виставці FruitLogistica, найбільшій профільній плодово-ягідній виставці у світі.

«Україна в цьому році рекордно експортує яблуко. Наші яблука розпробували, вони смачні, хороші, нічим не поступаються закордонним », - запевнив комерційний директор компанії UApple Олександр Марченко, який представляє на виставці також фермерське господарство «Сади Дніпра».

Основну проблему садів він бачить в тому, що вони були максимально закладені на вирощування сортів, зокрема, Голден і Симиренко, які затребувані в Росії. Після закриття цього ринку виявилося, що в Європі, та й в усьому світі, крім кількох країн, в числі яких Білорусь і Казахстан, дані сорти не затребувані. Тепер же в господарстві основний упор робиться на сорти, які користуються попитом в Азії: Фуджі, Ред Делішес, Гренні Сміт, Роял Гала.

«Азія - основний ринок, а також Близький і Середній Схід: Катар, Кувейт, Саудівська Аравія, ОАЕ, Індія, Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Гонконг. Відкривається все більше можливостей поставляти яблуко до Китаю, де в цьому році недобір врожаю на 12 млн тонн », - розповідає Марченко.

Цієї зими виробники з Дніпра вже відвантажили свою продукцію до Африкі, ОАЕ, Сінгапуру, Малайзії.

Компанія сертифікована по GlobalGap і може постачати яблуко до Європи, однак, основні свої ринки бачить в інших частинах світу, частково через те, що в нинішньому сезоні Європу дешевими яблуками забезпечила Польща.

Про «яблучну повінь» з Польщі говорить і виконавчий віце-президент FromU2S Костянтин Хуща. Компанія вже 2 роки займається експортом яблук до Європи. Спеціалізація - постачання до Швеції. "Ця країна серед країн ЄС в 2018 році принесла найбільший баланс по закупкам яблук в грошовому вимірі. Більше закупила тільки Румунія, але вона «взяла кількістю». У Швеції, знаючи українське яблуко, яке краще за якістю, ніж в інших країнах, дають більшу ціну", - розповів Хуща.

Експорт зростає, але дуже багато виробників поки ще до кінця не знають необхідних правил, за якими можна добре працювати на ринках ЄС, зауважив Хуща.

Читайте також: Україна у січні знову вийшла на рекордні обсяги експорту яблук

Як повідомила прес-служба аналітичного центру «Інфо-Шувар», українські експортери в січні поточного року наростили експорт яблук до більш ніж 8 тис. тонн після незначного спаду в грудні. Таким чином, починаючи з липня 2018 року, Україна експортувала понад 27 тис. тонн яблук загальною вартістю 9,7 млн ​​дол., що є найкращим результатом за останні 5 років.

Фото: Танасійчук Ольга

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-