Нацбанк не змінив прогноз інфляції та зростання ВВП на 2019-2020 роки

Нацбанк не змінив прогноз інфляції та зростання ВВП на 2019-2020 роки

Укрінформ
У Національному банку очікують, що на кінець 2019 року інфляція становитиме 6,3%, а на кінець 2020 року - 5%. Стосовно зростання ВВП, то на кінець 2019 року ВВП має скласти 2,5%, однак, у 2020-2021 роках пришвидшиться до 2,9% і 3,7% відповідно.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"У 2019-2020 роках споживча інфляція знижуватиметься – до верхньої межі цільового діапазону 5% ± 1 в.п. на початку 2020 року та цільового рівня 5% наприкінці року. Прогноз зростання цін у 2019 році залишається незмінним – 6,3% на кінець року", - йдеться в повідомленні.

Головними факторами, що зумовлюватимуть зростання цін у 2019 році, будуть підвищення адміністративно-регульованих тарифів і заробітних плат, що збільшуватиме виробничі витрати бізнесу та стимулюватиме споживчий попит. Однак на прогнозному горизонті проінфляційний вплив цих чинників поступово послаблюватиметься.

Зниження інфляції забезпечуватимуть жорстка монетарна політика Національного банку, проведення якої необхідне для повернення інфляції до цілі, та стримана фіскальна політика уряду через значні обсяги планових погашень державного боргу. Також уповільненню інфляції сприятимуть низька волатильність курсу гривні та помірні темпи зростання цін на імпортовані товари, у тому числі енергоносії і продовольство.

Незмінним залишається також прогноз зростання реального ВВП. Після прискорення у 2018 році, як і раніше, прогнозується уповільнення зростання економіки до 2,5% у 2019 році. У 2020-2021 роках зростання знову пришвидшиться – до 2,9% і 3,7% відповідно. Цьому сприятимуть поступове пом’якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення інвестиційної активності після зменшення невизначеності щодо політичної ситуації.

Читайте також: Гройсман задоволений рівнем співпраці зі Світовим банком

Національний банк покращив прогноз міжнародних резервів. Після розширення у 2018 році, надалі дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України прогнозується в межах 3-4% ВВП. Продовження співпраці з МВФ, що є ключовим припущенням прогнозу, на тлі збереження жорсткої монетарної політики дасть змогу зберегти доступ до міжнародних ринків капіталу на прогнозному горизонті як для приватного сектора, так і державного. Це дозволить профінансувати дефіцит поточного рахунку та разом з отриманням офіційного фінансування зберегти міжнародні резерви на рівні близько 21 млрд дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, за попередніми розрахунками Національного банку, зростання ВВП у 2018 році становило 3,4%, що є найбільшим показником за останні 7 років, а інфляція за 2018 рік становила 9,8%, що є найнижчим показником за останні 5 років.

Фото: NBU

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-