Клієнти Укрінтеренерго розраховуються за електрику лише на 21% - Міненерго

Клієнти Укрінтеренерго розраховуються за електрику лише на 21% - Міненерго

Укрінформ
Клієнти постачальника останньої надії - ДП "Укрінтеренерго" - розраховуються з підприємством лише на 21%.

Про це під час круглого столу на тему «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання» сказала генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спостерігається подальша тенденція нарощування боргів за електричну енергію. Загальний рівень оплати постачальнику останньої надії становить 21%", - відзначила Буславець.

На її думку, після початку роботи роздрібного ринку споживачі ринку електричної енергії не відчули позитивних змін для себе.

"Чому це сталося? Підготовчий період відбувся у дуже стислі терміни. Як наслідок, цінові показники були затверджені регулятором у такі строки, що не дозволяли вчасно проводити тендерні процедури на закупівлю електричної енергії споживачам, які підпадали під закон про держзакупівлі. Це призвело до того, що до постачальника останньої надії потрапили Укргазвидобування, Укрнафта та інші", - сказала Буславець.

Також до постачальника останньої надії потрапили бюджетні установи, які мали право на постачання постачальником універсальних послуг.

"Якби працював координаційний центр (на урядовому рівні, - ред.), який не збирався з квітня 2018 року, і було б вчасно розглянуто питання про тендерні процедури, ми б не мали такої кількості споживачів, які потрапили на постачання останньої надії. Рахунки, які отримують ці споживачі, будуть на 25-30% вищі, ніж у іншого постачальника", - додала Буславець.

Читайте також: Мінфін залучив до бюджету 6,67 мільярда від продажу облігацій

Як повідомлялося, споживач автоматично стає клієнтом постачальника "останньої надії" на найближчі три місяці максимум, якщо він не уклав договір з постачальником. Ціна електроенергії від такого постачальника в середньому на 30% вище ринкової ціни і має три складові: оптова ринкова ціна, тариф оператора розподілу (обленерго) чи передачі (НЕК "Укренерго"), та безпосередньо тариф постачальника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-