Державні паї торік здавалися в оренду дорожче, ніж приватні - Держгеокадастр

Державні паї торік здавалися в оренду дорожче, ніж приватні - Держгеокадастр

Інфографіка
Укрінформ
Середня вартість паїв державних земель в середньому у 2018 році була в 2,13 раза дорожчою, ніж приватних. 

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

“У частині державних земель середня вартість оренди значно зросла завдяки інтенсифікації проведення земельних аукціонів та зростанню їх ефективності. Таким чином, в середньому за останній рік державні землі здавалися в оренду в 2,13 раза дорожче, ніж приватні. Порівняно з підсумками 2017 року розрив збільшився: тоді було зафіксовано дворазову різницю між платою за державні та приватні землі”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за оперативними даними територіальних органів Держгеокадастру, в середньому по Україні громадяни-власники паїв у минулому році отримали 1613,4 грн орендної плати за гектар. Це на 18% більше, ніж в 2017 році, коли середній розмір орендної плати за паї склав 1369 грн/га. Загальна площа приватних сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, складає 16,9 млн гектарів.

Найвища орендна плата за паї зафіксована у Черкаській (3524,7 грн/га), Полтавській (2970,1 грн/га) та Харківській (2494,7 грн/га) областях. Найдешевше користування землею обходилося у Запорізькій (878 грн/га), Херсонській (926,9 грн/га) та Закарпатській (930,6 грн/га) областях.

Читайте також: Український аграрний експорт до ЄС торік зріс на 8,7% - Мінагро

В той же час, середня орендна плата за передані на конкурентних засадах ділянки із земель сільськогосподарського призначення державної власності на 01.01.2019 склала 3431,5 грн/га, тоді як станом на 01.01.2018 показник становив 2793,2 грн/га. Зростання за рік становить 23%. Найвища орендна плата зафіксована у Хмельницькій (7780,8 грн/га), Вінницькій (7136,9 грн/га) та Полтавській (6627,3 грн/га), а найнижча – у Херсонській (1402,3 грн/га), Волинській (1441,8 грн/га) та Донецькій (1637,8 грн/га) областях.

“В частині оренди державних земель, завдяки формуванню висококонкурентного середовища та прозорості процесів, ми уже спостерігаємо класичний “ринок продавця”. Завдяки запуску електронних торгів, які ще більше розширили коло учасників, і виходячи з їх перших результатів, ми очікуємо подальшого зростання середньої орендної ставки, за якою держава передає в користування свій земельний банк”,- відзначив в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, додавши, що різниця у вартості оренди, яка зростає, може спонукати громадян-власників землі користуватися створеною інфраструктурою та реалізувати право оренди на свої ділянки через механізм аукціонів.

Він також підкреслив, що держава очікує такої ж ефективності у розпорядженні землями з боку ОТГ, яким у минулому році за ініціативою Кабінету міністрів було передано у власність майже 1,5 млн га сільськогосподарських земель держвласності за межами населених пунктів.

Станом на 1 січня поточного року в Україні укладено 5 млн договорів оренди земельної частки (паю), з них із фермерськими господарствами – 0,78 млн договорів. Більшість договорів (2,3 млн) укладено терміном на 8-10 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-