Український аграрний експорт до ЄС торік зріс на 8,7% - Мінагро

Український аграрний експорт до ЄС торік зріс на 8,7% - Мінагро

Укрінформ
Зовнішньоторгівельний обіг товарами АПК між Україною та країнами Євросоюзу 2018 році збільшився до 9 млрд дол., з яких 6,3 млрд дол. - український аграрний експорт.

Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“За результатами 2018 року зовнішньоторговельний обіг товарами АПК між Україною та країнами ЄС збільшився на 11,4% порівняно з 2017 роком та сягнув понад 9 млрд дол., з яких 6,3 млрд дол. припадає на український аграрний експорт”, - сказала Трофімцева.

Вона зазначила, що український аграрний експорт до країн Євросоюзу в 2018 році збільшився на 8,7%.

“Український експорт продукції АПК до країн ЄС продовжує демонструвати щорічне зростання: в 2016 році він був трохи більше ніж 4 млрд дол., в 2017 році – 5,8 млрд дол., а за результатами 2018 року він перевищує 6,3 млрд дол. Така динаміка чітко демонструє успішність Угоди про ЗВТ між Україною та ЄС в сфері АПК. Це дає нам підстави говорити про те, що українські виробники є конкурентоспроможними на ринках європейських країн і можуть успішно експортувати свою продукцію відповідно до найвищих стандартів безпечності та якості”, – зазначила заступник міністра.

За її словами, лідерами українського аграрного експорту до ринків ЄС залишаються зернові, яких експортовано більше ніж на 2,2 млрд дол., насіння олійних культур – 1,1 млрд дол. та олії – 1,1 млрд дол.

“Приємно відмітити зростання обсягів постачань інших агарних та харчових товарів до країн ЄС таких як: залишки і відходи харчової промисловості, м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці, плоди, горіхи, овочі, рослини та коренеплоди. Також в 2018 році ми експортували до ЄС більше виробів із зерна та хлібних злаків, меду, соків, кондвиробів та інших продуктів”, - прокоментувала посадовець.

Вона додала, що ТОП-5 ключових імпортерів наших аграрних та харчових продуктів в ЄС очолюють Нідерланди, куди було експортовано продукції майже на суму 1,2 млрд дол. Друге місце займає Іспанія (1,04 млрд дол.), третє місце у Італії (737,9 млн дол.), а далі йдуть Німеччина (667,4 млн дол.) та Польща (656,7 млн дол.).

Читайте також: Зарплата у сільському господарстві торік зросла на 24,4% - Мінагро

Імпорт продукції АПК з країн ЄС також продемонстрував зростання. За 2018 рік він становив майже 2,7 млрд дол., що на 420,7 млн дол. більше порівняно з 2017 роком.

“За вказаний період Україна найбільше купувала в країнах ЄС наступні товари: шоколад та продукти з какао-бобів, тютюн та вироби з нього, продукти для годівлі тварин, м'ясо та субпродукти, алкогольну продукцію», - відмітила Трофімцева.

Вона додала, що найбільше купували в Польщі – 556,1 млн дол., Німеччині – 492,6 млн дол., Італії – 276,6 млн дол., Франції – 242,1 млн дол. та Іспанії – 147,7 млн дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-