У Мін'юсті повідомили, скільки компаній внесли до реєстру дані про бенефіціарів

У Мін'юсті повідомили, скільки компаній внесли до реєстру дані про бенефіціарів

Укрінформ
Кожна п’ята з понад мільйона компаній в Україні внесла до Єдиного державного реєстру дані про своїх кінцевих бенефіціарних власників.

Про це перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова сказала, виступаючи на конференції «EITI First National Report» у Вірменії, інформує прес-служба Мін’юсту.

«На сьогодні зареєстровано 1 млн 66 тис. юридичних осіб і кожна п'ята компанія надала до реєстру дані про бенефіціарних власників. Зараз ми зосереджені на подальшому розвитку державної політики для досягнення найвищих стандартів прозорості бенефіціарної власності», - сказала Сукманова.

За її словами, з серпня 2018 року Мін’юст запровадив нові правила реєстрації, і тепер при здійсненні будь-яких реєстраційних дій компанія повинна розкрити дані про своїх бенефіціарних власників.

“Завдяки цьому у 2018 році ми побачили значний прогрес у поданні компаніями до реєстру даних про своїх бенефіціарів», - сказала перший заступник міністра юстиції.

Вона зазначила, що Єдиний державний реєстр, який найближчим часом запрацює в оновленому режимі, дозволить здійснювати пошук бенефіціарного власника за ім’ям, таким чином буде надаватись інформація про всі компанії, в яких дана особа визначена як кінцевий бенефіціар.

Окрім того, наголосила Сукманова, буде забезпечено повноту розкриття даних про кінцевих бенефіціарних власників — вказуватиметься як характер впливу, тобто прямий або непрямий контроль, так і відсоток власності.

Читайте також: Антирейдерська комісія Мін’юсту торік задовольнила понад 400 скарг — Петренко

У то й же час, наголосила перший заступник міністра, перевірка даних про власників є дуже складним питанням не тільки для України, а й для всіх країн світу.

«З одного боку ми повинні заохочувати бізнес показувати своїх бенефіціарів, а з іншого — цей процес не повинен призводити до погіршення умов для відкриття бізнесу або до деяких затримок у процедурі реєстрації. Тобто тут дуже важливо дотримуватися балансу», - наголосила перший заступник міністра юстиції.

Вона нагадала, що нещодавно Кабмін затвердив новий План дій щодо впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» на 2018-2020 роки. У його рамках один із передбачених заходів, зазначила Сукманова, є «Забезпечення механізму верифікації бенефіціарних власників».

Для виконання цього заходу, за словами Сукманової, Міністерство юстиції зараз розробляє концепцію створення ефективного механізму верифікації в активному діалозі з іншими зацікавленими сторонами: державними органами, міжнародними партнерами та неурядовими організаціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-