Давос без зірок: збіг обставин чи втрата значення?

Давос без зірок: збіг обставин чи втрата значення?

Укрінформ
Як відсутність великих політичних лідерів позначиться на ході Всесвітнього Економічного Форуму 2019, який розпочався сьогодні в Швейцарії

Всесвітній Економічний Форум в швейцарському курортному місті Давос за останні десятиліття набув статусу однієї з ключових платформ не лише для зустрічей капітанів глобального бізнесу, але й світових лідерів, а також - міжнародних консультацій та домовленостей. Втім, в 2019 році цей захід пройде без участі дуже важливих для світової політики персон: президента США Трампа, президента Франції Макрона, британського прем’єра Терези Мей та лідера КНР Сі Цзиньпіна. Що означає відсутність лідерів економічно найсильніших держав для Давоського Форуму та світової економічної політики?

На перший погляд, у кожного представника четвірки «давоських прогульників», за винятком лідера КНР Сі Цзиньпіна, виникли серйозні причини залишитись в своїх країнах в січневі дні Давоського форуму. Дональд Трамп пов’яз у протистоянні з опозиційною Демократичною партією, в результаті чого рекордно тривалий «шатдаун» паралізував роботу держструктур США, уряд Терези Мей лихоманить через провал голосування британського Парламенту по затвердженню плану «Брекзиту», а Емануель Макрон досі не може приборкати хвилю протестів «жовтих жилетів». Крім того, особиста присутність головної особи держави в Давосі не є критично необхідною, адже основну роботу на форумі (організація нарад, виступів, консультацій, підписання договорів) зазвичай виконує чисельна делегація держслужбовців та експертів.

Втім, навіть такий формально обґрунтований «ігнор» з боку світових гравців найвищого рівня завдає сильного іміджевого удару по Давоському форуму. Адже саме регулярна увага з боку перших осіб економічно розвинутих держав свого часу і підняла статус форуму, заснованого професором економіки в далекому 1971 році. Якщо практика надсилання «сірих» делегацій без персонального представництва лідерів держав матиме продовження, то статус Давоса може впасти з головної міжнародно-економічної події року до звичайної робочої наради, результатами якої стануть не гучні домовленості та угоди, а аналітичні висновки, прогнози та рекомендації.

Особливо підозрілим масовий «прогул» цьогорічного форуму виступає в світлі наростаючих «антиглобалістських» тенденцій. Найвищого статусу та сили Давоський форум, як основна платформа просування ідей глобалізму, досяг в період нульових до світової кризи 2008-2009 років. Наразі ж продовження підтримки принципів вільної торгівлі та сприяння глобалізації економічного життя вже не настільки цікаве великим державам. І справа не лише в Трампі з його економічним ізоляціонізмом (між іншим, «шатдауном» Трамп також пояснив відмову не лише особисто відвідати Давос, але і взагалі посилати американську делегацію на форум). Китай, який досі отримував найбільше вигоди від глобалізаційних процесів, наразі зосереджується на регіональній політиці. В рамках цього курсу КНР ініціювала створення Азійського економічного форуму, активно розвиває «свій аналог» Міжнародного Валютного Фонду - Азіатський Банк Інфраструктурних Інвестицій. Крім того, серйозні проблеми американсько-китайської торгової війни теж підштовхують КНР обмежитись символічною участю в Давоському Форумі.

Ситуація всередині європейських держав, що традиційно брали активну участь на Давоських зустрічах, теж не викликає впевненості у продовженні підтримки ними сформульованих там меседжів. Втім, характерною відмінністю від США у європейців виступає формування антиглобалістського курсу не «згори», а «знизу». Велика Британія вочевидь ще дуже довгий час буде зосереджена на проблемах «Брекзиту», і тому глобальні проблеми та виклики, озвучені давоськими експертами, навряд чи займатимуть перші місця порядку денного уряду Об’єднаного Королівства. Зосередитись на внутрішніх проблемах та зменшити витрати та зовнішню політику від французького президента Макрона вимагають протестувальники, і значимість вимог «жовтих жилетів» для політичного майбутнього Франції не варто недооцінювати. Навіть для Німеччини не гарантоване збереження звичного зовнішньополітичного курсу, особливо враховуючи політичні перетворення та зростання популярності «крайнє правих» та «популістських» політичних сил.

Таким чином, цьогорічний «масовий прогул» Всесвітнього Економічного Форуму в Давосі цілком може стати трендом. Втім, значимість висновків найвпливовіших спеціалістів та науковців світу, що зазвичай публікуються на платформах Форуму це аж ніяк не зменшить. Як би там не було, навіть без цілого ряду «великих гравців», до Давосу цього року прибула величезна кількість провідних політиків, бізнесменів та економістів, а отже теми обговорень форуму та меседжі його учасників продовжують залишатися дуже важливими для світу.

Ми в Україні теж їх почекаємо.

Вячеслав Масний. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-