У Нафтогазі сподіваються, що

У Нафтогазі сподіваються, що "транзитні" переговори хоча б розпочнуться

Укрінформ
Росія свідомо затягує переговорний процес щодо транзиту російського газу через територію України, щоб дочекатися результатів як українських, так і європейських виборів, та за будь-яку ціну добудувати "Північний потік-2", що дозволить їй тиснути на Європу.

Про це у понеділок в коментарі журналістам у Брюсселі перед початком тристоронніх консультацій між Україною, Єврокомісією і Росією щодо транзиту російського газу територією України заявив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розуміємо, що російська сторона вичікує як результатів виборів в Україні, так і результатів європейських виборів, після яких будуть зміни в Єврокомісії. Але при цьому ми розуміємо, що головне для Росії - це добудувати "Північний потік-2". Якщо він буде побудований і Росія зможе відмовитися від транзиту через Україну, тоді, відповідно, навіть якщо й будуть якісь переговори, то позиція Росії буде набагато сильнішою. Росія, якщо вона захоче, з позицій сили буде щось намагатися диктувати як Європі, новому складу Європейської комісії, так і політикам в Україні після виборів", - сказав Вітренко.

Він зауважив, що українська сторона сподівається, щоб під час тристоронніх політичних консультацій, які мають відбутися 21 січня у Брюсселі, конкретні переговори щодо транзиту російського газу принаймні розпочнуться.

"Ми хочемо, що під час цих тристоронніх консультацій переговори принаймні розпочалися. Є певний критичний момент щодо "Північного потоку-2”. Для виправдання будівництва цього проекту використовувався сам факт існування таких переговорів. Але вже багато людей у світу кажуть – ми вже чули ці байки про те, що відбуваються якісь конструктивні переговори, але ми не бачимо жодного результату з цих переговорів, але "Північний потік-2" продовжує будуватися", - сказав представник групи "Нафтогаз".

Він підкреслив, що для міжнародних партнерів також настав критичний час, адже вони хочуть з’ясувати, чи буде продовжуватися транзит через Україну, або ж, як застерігала українська сторона, завершення будівництва "Північного потоку-2" означатиме повне припинення транзиту через Україну.

Читайте також: Експерт розповів, як Nord Stream пов'язаний із санкціями проти Росії

Як повідомляв Укрінформ, газопровід "Північний потік-2" будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становитиме більш як 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Однак у Німеччині переконують, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-