Україна вже 1150 днів живе без російського газу — Прем'єр

Україна вже 1150 днів живе без російського газу — Прем'єр

Укрінформ
Україна вже 1150 днів живе без постачання газу з Російської Федерації.

Про це на засіданні уряду сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Близько 1150 днів ми живемо без краплини російського газу. Російський газ - це зброя, яка використовувалася проти України, щоб заволодіти нашою незалежністю. Думаю, всі пам'ятають, як російський газ використовувався проти України. У 2014 році було ухвалене дуже непросте рішення, ще Прем'єр-міністром Яценюком, щодо припинення будь-якої взаємодії з країною-агресором", - сказав Гройсман.

За його словами, це рішення стало поштовхом до енергетичної незалежності держави та дозволило протидіяти тиску Росії.

"Перед нами стоїть завдання не просто змінити постачальника газу. Ми, як газова держава, маємо поклади газу і можемо забезпечити себе повністю для власних потреб - як громадян, так і економіки", - зазначив Гройсман.

Прем'єр наголосив, що видобуток українського газу має збільшуватися.

"За кілька років ми зробили величезний прорив щодо дерегуляції цієї сфери, прозорості аукціонів на надра. Я глибоко переконаний, що подальші роки дадуть великий ефект щодо приросту видобутку власного газу", - додав Гройсман.

Читайте також: Енергоефективність підвищить якість комунальних послуг - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, за даними АТ "Укртрансгаз", Україна протягом 2018 року імпортувала 10,6 млрд кубометрів газу виключно з країн ЄС. При цьому поставки здійснювалися зі словацького (61%), угорського (32%) та польського (7%) напрямків. Власний видобуток газу в Україні становив 20,9 млрд кубометрів, що на 0,5% більше за показники 2017 року. Споживання газу в Україні за 2018 рік зросло на 0,4% порівняно з 2017 роком та становило 28,5 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-