Торік Нацбанк провів понад тисячу перевірок пунктів обміну валюти

Торік Нацбанк провів понад тисячу перевірок пунктів обміну валюти

Укрінформ
Національний банк України у 2018 році провів 1103 перевірки пунктів обміну валюти небанківських фінансових установ в усіх областях та у м. Києві.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк за минулий рік здійснив 1103 перевірки структурних підрозділів (пунктів обміну валюти) небанківських фінансових установ (НФУ) щодо дотримання порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій. Перевірки здійснювалися у всіх областях України та у м. Києві", - йдеться у повідомленні.

Серед виявлених перевіряльниками порушень найсуттєвішими були проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення; значна невідповідність між обсягами готівкових коштів в касі НФУ та бухгалтерськими звітними документами;· ненадання під час перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника НБУ; перешкоджання проведенню перевірки.

Аби зменшити кількість порушень, Національний банк неодноразово проводив роз’яснювальну роботу серед керівників НФУ. Крім того, враховуючи зауваження та побажання ринку, НБУ в 2018 році вдосконалив відповідні нормативно-правові акти, зокрема, класифікував суттєві порушення обмінними пунктами та конкретизував підстави для відкликання генеральної ліцензії на здійснення валютно-обмінних операцій.

Також було визначено єдині вимоги до організації захисту приміщень пунктів з обміну валют, скасовано необхідність формування обмінними пунктами двох квитанцій, які по суті дублюють одна одну тощо.

"Результатом комплексної роботи регулятора є покращення діяльності НФУ з обміну валют та організації захисту приміщень, значне – у півтора раза – зростання офіційно відображених операцій з купівлі/продажу готівкової іноземної валюти, виявлення та припинення у взаємодії з правоохоронними органами діяльності незаконних пунктів обміну валюти", - зазначають у НБУ.

Читайте також: НБУ затвердив перелік банків-учасників валютної інтервенції

Крім того, під час проведення перевірок легальних пунктів обміну валют у 2018 році було виявлено 78, які працювали нелегально у м. Києві, в Закарпатській, Харківській, Донецькій, Львівській, Івано-Франківській, Черкаській, Чернівецькій, Миколаївській, Рівненській та Дніпропетровській областях.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти було надіслано до правоохоронних органів. Дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото Національний банк також розміщує на своєму офіційному сайті у розділі "Незаконні пункти обміну валюти".

Як відомо, відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (стаття 7, пункт 14) НБУ здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-