НБУ спрощує ведення касових операцій з валютою та банківськими металами

НБУ спрощує ведення касових операцій з валютою та банківськими металами

Укрінформ
Національний банк України спрощує порядок ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк спрощує нормативно-правову базу у сфері валютного регулювання та ведення касових операцій, робить її зрозумілою та доступною у використанні", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, регулятор гармонізує порядок ведення касових операцій з іноземною валютою та банківськими металами із новим ліберальним валютним регулюванням, що запрацює із Законом України "Про валюту і валютні операції" з 7 лютого 2019 року.

Раніше норми щодо касових операцій з банківськими металами та з готівковою іноземною валютою були розпорошені у низці відповідних нормативно-правових актів Національного банку, що втратять чинність із введенням в дію закону.

В подальшому здійснення цих операцій нормативно регулюватиме Інструкція про ведення касових операцій банками в Україні, зокрема питання щодо: оформлення касових документів на операції з переміщення або передавання між банками, приймання чи видачі банками банківських металів в операційних касах від клієнтів та визначення маси банківських металів під час здійснення касових операцій з банківськими металами, тощо.

Читайте також: НБУ зобов'язав банки викладати у відкритий доступ більше даних

Крім того, цей документ актуалізує окремі норми щодо організації касової роботи банками України. Йдеться про документальне оформлення руху готівки у касі банку, використання печатки на документах за її наявності, пакування інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором тощо. Відповідні зміни містить постанова Правління Національного банку України від 21 грудня 2018 року № 145 "Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні". Зміни до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні набирають чинності з 1 січня 2019 року. Водночас низка пунктів, що стосуються виконання норм Закону "Про валюту і валютні операції", набирають чинності з 7 лютого 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-