НБУ зобов'язав банки викладати у відкритий доступ більше даних

НБУ зобов'язав банки викладати у відкритий доступ більше даних

Укрінформ
НБУ розширив перелік даних, які мають оприлюднювати банки.

Відповідне рішення затверджено Постановою Правління №157 від 27 грудня 2018 року "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 15 лютого 2018 року № 11", повідомляє прес-служба НБУ.

"Національний банк України продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи для вкладників та інвесторів і для цього розширює перелік даних, що публікуються банками і Національним банком та відображають стан діяльності банківської системи", - йдеться в повідомленні.

Незабаром Національний банк на сторінці офіційного Інтернет-представництва та банки на власних веб-сайтах почнуть оприлюднювати щомісяця дані про: стан виконання банками нового нормативу LCR, розмір кредитного ризику за класами боржників банку, розподіл кредитів, у тому числі непрацюючих, у розрізі видів економічної діяльності позичальників та розподіл вкладів фізосіб у розрізі суми вкладів та кількості вкладників в іноземній та національній валюті.

Ці дані будуть публікуватися за звітний місяць – до 30 числа кожного місяця, наступного за звітним, за січень – до 28 лютого, за грудень – до 01 лютого наступного року.

Національний банк і банки також почнуть щороку публікувати результати оцінки стійкості банків і банківської системи України: інформацію про суму регулятивного та основного капіталу, значення нормативів достатності регулятивного капіталу (Н2) та основного капіталу (Н3). Інформація за результатами оцінки стійкості публікується наприкінці року: банками до 28 грудня, Національним банком – до 31 грудня.

Читайте також: НБУ запроваджує новий інструмент капіталізації банків

Зазначені зміни посилять рівень інформованості інвесторів, вкладників, клієнтів банків про стан банківської системи. У підсумку це позитивно вплине на рівень довіри до банків та сприятиме виконанню однієї зі стратегічних цілей Національного банку – забезпечення стабільної, прозорої та ефективної банківської системи.

Вищезазначені кроки набувають чинності 1 січня 2019 року, окрім тих, що стосуються результатів оцінки стійкості , які набули чинності 27 грудня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-