Мінагро запускає портал нормативної грошової оцінки сільгоспземлі

Мінагро запускає портал нормативної грошової оцінки сільгоспземлі

Укрінформ
Всеукраїнський портал загальнонаціональної нормативної грошової оцінки (НГО) землі сільгосппризначення запускає Мінагро.

Про це т.в.о. міністра агрополітики Максим Мартинюк написав на власній сторінці у facebook.

“Запрошую вас взяти участь у бета-тестуванні Всеукраїнського порталу загальнонаціональної нормативної грошової оцінки, яке розпочалось на цьому тижні і триватиме до кінця року”, - написав Мартинюк.

Він повідомив, що 7 лютого 2018 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №105, якою погодив проведення загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення по всій території України.

“За неповний рік було проведено повний комплекс робіт по оцінці, дані зведені в єдиний масив, написаний алгоритм, створений портал-дзеркало із можливістю онлайн-розрахунку НГО. В результаті у нас не залишилося жодної ділянки с.-г. призначення за межами населених пунктів, яка б не була прорахована на базі найновіших даних”, - відзначив урядовець.

Він наголосив, що для власників землі, які здають ділянки в оренду, з’явилась можливість, спираючись на дані НГО, переконатись у справедливості орендної плати та, орієнтуючись на показники земельних аукціонів по району, скоригувати її.

Мартинюк нагадав, що уряд очікує активізацію земельних аукціонів, в тому числі і в електронному форматі, значна частина яких зараз не може відбутись, якщо місцева райрада не затверджує НГО на лоти. За його словами, від работи порталу постраждають лише ті хто штучно занизив оцінку своєї ділянки, щоб мінімізувати оподаткування.

“Наприклад, ми зіткнулися із випадком, коли НГО ділянки в Київській області, що була оцінена в 466 тис. грн, після перерахунку склала біля 1,04 млн гривень – тобто в 2,2 разу більше. Почали розбиратись і виявили, що від початку на ділянці був вказаний ґрунт із параметром 211г (майже пустеля), а по факту – 53г, що є особливо цінними ґрунтами. Щодо більшості ділянок, оцінка по яких проводилася відносно недавно і де не було свідомих викривлень, результат після перерахунку відрізняється в межах 10% від поточного показника”, - проінформував посадовець.

Читайте також: В Україні запровадили електронну систему обліку деревини

Він підкреслив, що базою для розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки є показники якості ґрунтів. Останній раз ґрунтові обстеження в Україні завершилися чверть століття тому – в 1995 році. Вихідні дані були місцями неповними і потребували уточнення та доповнення. "У кожному районі України були білі плями, загальна площа яких в масштабах країни склала близько 2 млн гектарів", - зазначив т.в.о. міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-