Реформа ринку електроенергії дасть додатково бюджету $12 мільярдів - експерт

Реформа ринку електроенергії дасть додатково бюджету $12 мільярдів - експерт

Укрінформ
Успішна реформа ринку електроенергії у тому варіанті, який передбачений законом, забезпечить додаткове надходження до бюджету до 2030 року на рівні 12 млрд дол.

Про це на на прес-конференції в Укрінформі сказав експерт напрямку "Енергетика" «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп.

"Ми зробили економічну модель з двома сценаріями: успішна реформа і непроведення реформи. Це економічна модель і оцінка макроекономічних впливів. Сьогодні (розповімо - ред.) коротко про макроекономічні наслідки проведення реформи, про результати затримки реформи, про те, як це вплине на сектор у частині інвестицій, на експорт, на кінцевого споживача", - зазначив Прокіп.

За його словами, електроенергетика займає 8% ВВП, забезпечує чверть сплачених податків та зайнятість для 3% населення.

Читайте також: Видача дозволів на міжнародні перевезення з 1 січня проходитиме онлайн - Омелян

"Успішна реформа у такому форматі, як вона передбачена законом, додатково збільшить до 2030 року надходження до бюджету на 12 млрд дол. Відбудеться на тільки зростання доходів населення, але і зростання ціни електроенергії для кінцевих споживачів. Обсяги енергоспоживання не зменшаться, але за рахунок збільшення ціни зменшиться споживання інших груп товарів. Вплив на ВВП - 72 млрд дол. до 2030 року. Основні чинники, які забезпечують це зростання, це перехід на стимулююче тарифоутворення в дистрибуції, перехід до конкурентного ринку, інвестиції, експорт. Єдиний чинник, який частково скорочує ріст ВВП, це зменшення доходів населення", - прогнозує експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-