НБУ хоче “цивілізованого виходу” з України російських банків

НБУ хоче “цивілізованого виходу” з України російських банків

Укрінформ
Банки з російським державним капіталом за останні два роки помітно зменшили свою присутність на українському ринку.

Про це в інтерв’ю Vox Ukraine заявив голова НБУ Яків Смолій.

"Про банки з державним російським капіталом потрібно говорити в комплексі, тому що санкції, які були запроваджені проти них у минулому, обмежували виведення активів з України на користь материнських банків. Ці банки зрозуміли, що їхній бізнес повинен згортатися. Ми виступаємо за цивілізований вихід банків з російським державним капіталом з українського ринку. І, дійсно, ці банки за останні два роки помітно зменшили свою присутність на українському ринку. Наприклад, VS Банк був проданий групі Сергія Тігіпко, БМ Банк самоліквідувався, здавши ліцензію, і розрахувався зі всіма вкладниками", - сказав Смолій.

Читайте також: "Розкачати" валютний ринок не вийшло - Порошенко

Він зазначив, що ВТБ Банк також прийняв рішення про згортання бізнесу. Останні роки він скорочував свою філіальну мережу і поступово розраховувався з вкладниками і кредиторами. Для цього він продавав заставне майно та активи.

Але вересневе рішення суду вплинуло на операції ВТБ Банку. Серед іншого суд заборонив банку самоліквідацію, продаж акцій, будь-яких активів. І це пригальмувало можливість підтримки ліквідності.

"Ми комунікували про те, що ВТБ відчуває певні проблеми з ліквідністю останнім часом, і сам банк про це говорив. Вони ввели обмеження на зняття депозитів, встановили підвищені комісії на перерахування, що стримало на певний час відтік коштів. У зв’язку з подальшим зниженням обсягів ліквідності та погіршенням його фінансового стану, 13 листопада Національний банк відніс ВТБ Банк до категорії проблемних банків", - додав Смолій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-