Виробництво зернових поточного маркетингового року зросте на 13,4% - експерти

Виробництво зернових поточного маркетингового року зросте на 13,4% - експерти

Укрінформ
Обсяги виробництва зернових і зернобобових культур поточного маркетингового року (МР) перевищать минулорічні показники у 61,9 млн т на 13,4% і становитимуть 70,2 млн т.

Такі уточнені дані за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки надіслані Укрінформу.

"Збільшення валового збору зернових і зернобобових викликане переважно збільшенням урожайності кукурудзи на 40,8% - з 54,6 ц/га до 76,9 ц/га. Внаслідок цього її виробництво зросте майже на 42,7% і становитиме 35,2 млн т проти минулорічних 24,7 млн т", - зазначили науковці центру.

Пшениці цього року зібрано на 4,2% менше, ніж торік - 25,1 млн т. Такі обсяги виробництва достатні для повного задоволення внутрішніх потреб у продовольчому зерні, зауважили в ІАЕ.

Суттєве зменшення площ під гречку (-42,9%) не зможе компенсувати навіть зростання майже у півтора разу урожайності цієї культури - з 9,6 ц/га до 13,6 ц/га. Виробництво гречки очікується на рівні 146,9 тис. т, тобто на 18,6% менше, ніж 2017 року.

Читайте також: Цьогоріч товарообіг між Україною та Туреччиною збільшився майже на 14% - Кубів

Після зменшення валового збору рису у 2014 році внаслідок анексії АР Крим до 50,9 тис. т його виробництво продовжує набирати обертів. 2018 року внаслідок збільшення урожайності цієї культури майже на чверть рису буде зібрано 77,1 тис. т - на 20,6 % більше, ніж торік.

Урожай гороху зменшиться до 825,0 тис. т (-24,8%). Також менше буде зібрано ячменю - 7530,9 тис. т (-9,1%).

Зменшення на 10% площ під просо не змогло компенсувати навіть збільшення його урожайності до 15,5 ц/га (+5,4%). 2018 року очікується зменшення виробництва проса на 3,9% - до 81,2 тис. т.

Через зменшення площ вирощування та зниження урожайності зменшиться виробництво вівса - до 438,7 тис. т (-7%), а також жита - до 405 тис. т (-20,3%).

"Загалом в достатньо складних умовах нинішнього року аграрії забезпечили історичний рекорд валового збору зернових і зернобобових культур та достатні для покриття внутрішніх потреб обсяги виробництва основних продовольчих культур", - підсумували науковці профільного центру.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-