У НБУ не зафіксували суттєвого відпливу коштів із банківської системи

У НБУ не зафіксували суттєвого відпливу коштів із банківської системи

Воєнний стан
Укрінформ
На фоні запровадження воєнного стану в Нацбанку не зафіксували суттєвого відпливу коштів із банківської системи. 

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.

«Ми не побачили суттєвих відтоків з банківської системи. Так, в деяких банках були випадки, коли окремі клієнти вирішили не пролонгувати депозит, який закінчувався, або знімали кошти з поточних рахунків. Проте питома вага таких випадків мізерна. Загалом впродовж цих днів відтік коштів фізосіб менше 2%. Цей показник також включає витрати громадян під час Black Friday та вихідних днів», - сказала Рожкова.

За її словами, банківська система зараз достатньо ліквідна і проблем не відчула. На підтвердження цього перший заступник голови НБУ повідомила, що жоден банк не звернувся до Нацбанку в ці дні за підтримкою ліквідності. 

Рожкова нагадала, що всі інструменти підтримки ліквідності продовжують працювати.

"Наше рішення з приводу ВТБ не пов'язане з останніми подіями в країні. Не хочу повертатись до цієї теми, оскільки все, що ми могли сказати, ми повідомили в офіційній комунікації", - зазначила вона. 

Читайте також: НБУ подовжив терміни для запровадження нових вимог в управлінні ризиками в банках

Cитуація на готівковому валютному ринку сьогодні перебуває під впливом психологічного чинника, вважають у НБУ. 

"Ми очікуємо, що вона поступово заспокоїться і курс повернеться до рівня, визначеного фундаментальними факторами", - підсумувала Рожкова.

Як повідомляв Укрінформ, жодних адміністративних обмежень на валютному чи грошово-кредитному ринку Національний банк не здійснюватиме, оскільки запровадження воєнного стану не створює ризиків для стабільності фінансової системи. Під час воєнного стану, запровадженого строком на 30 днів у 10 областях України, банківська система працюватиме в звичайному режимі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-