В Україні збільшать потужність на енергоблоці АЕС, який працює на паливі Westinghouse

В Україні збільшать потужність на енергоблоці АЕС, який працює на паливі Westinghouse

Укрінформ
Южно-Української АЕС готується до підвищення потужності третього енергоблока, єдиного в Україні, активну зону якого повністю завантажено тепловиділяючими збірками Westinghouse.

Про це повідомили в управлінні інформації та громадських зв'язків АЕС.

«Южно-Українська атомна станція готується до підвищення потужності третього енергоблоку. Він призначений пілотним у роботах зі збільшення потужності до 107%. Такий вибір, перш за все, пов'язаний з використанням палива компанії Westinghouse», - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що третій южно-український атомний блок - єдиний в Україні, активну зону якого повністю завантажено тепловиділяючими збірками Westinghouse (ТВЗ-WR). За розрахунками фахівців, саме паливо цієї конструкції дозволяє підвищити потужність блока до 107% без зміни конструкції ТВЗ-WR.

Роботи заплановані в рамках пілотного проекту ДП «НАЕК «Енергоатом» «Енергетичний міст «Україна-ЄС». Згідно з ним, енергоблок №2 Хмельницької АЕС буде повністю зорієнтовано на експорт електроенергії до країн Європи.

Для компенсації експортної генерації компанія «Енергоатом» має намір збільшити вироблення електроенергії рештою ядерних енергоблоків України шляхом збільшення ефективності їхньої роботи та підвищення рівня номінальної потужності.

Читайте також: ЄС розпочав в Україні проект для безпечного поводження з радіоактивними відходами

Як повідомляв Укрінформ, лише компанія Westinghouse та російська «ТВЕЛ» володіють технологією виробництва палива для реакторів типу ВВЕР, якими обладнані українські атомні електростанції. У березні 2008 року Енергоатом уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) контракт на забезпечення у 2011-2015 роках свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити контракт до 2020 року. У січні 2018 року контракт було продовжено до 2025 року. Угодою передбачається поставка ядерного палива для забезпечення семи українських атомних блоків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-