ЄС розпочав в Україні проект для безпечного поводження з радіоактивними відходами

ЄС розпочав в Україні проект для безпечного поводження з радіоактивними відходами

Укрінформ
Європейський Союз 21 листопада розпочав реалізацію проекту для безпечного поводження з радіоактивними відходами в Україні вартістю 950 тис. євро.

Про це йдеться у прес-релізі представництва Європейського Союзу в Україні, який є у розпорядженні Укрінформу.

“Проект вартістю 950000 євро «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання і захоронення проблемних радіоактивних відходів, які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах» - це одна з трьох нових ініціатив, запущених ЄС цієї осені в рамках фінансованого ЄС Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки», - йдеться в прес-релізі.

Стартова нарада із започаткування проекту відбулася в Києві 21 листопада 2018 року.

Головною метою цього 3-річного проекту є передання українським партнерам досвіду і можливостей для ефективного впровадження сучасних технологій і проектування відповідних установок для безпечної та економічно ефективної обробки та подальшого захоронення радіоактивних відходів, які зараз накопичуються та зберігаються на Запорізькій, Рівненській, Южно-Українській, Хмельницькій та Чорнобильській атомних електростанціях.

Бенефіціарами проекту є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, представлене НАЕК "Енергоатом», та Державне агентство України з управління зоною відчуження. Кінцевими користувачами є Запорізька, Рівненська, Южно-Українська, Хмельницька та Чорнобильська АЕС, а також Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами.

«Успішна реалізація цього проекту стане наступним кроком у процесі безпечного й економічного управління та утилізації відходів АЕС», - сказала Людмила Близнюкова, директор департаменту НАЕК «Енергоатом».

Контракт на проект був присуджений консорціуму на чолі з німецькими компаніями PLEJADES GmbH - Independent Experts (Німеччина), NUKEM Technologies Engineering Services GmbH та Brenk Systemplanung GmbH, субпідрядником було призначено ТОВ «Бюро аналітичних досліджень безпеки АЕС» (Україна).

Читайте також: Енергетики закликали Раду подовжити дію пільг на імпорт електромобілів

Як повідомлялось, після аварії на Чорнобильській АЕС Євросоюз розпочав програму з ядерної безпеки: спершу в рамках фінансового інструменту Технічна допомога країнам Співдружності Незалежних Держав (ТАСІС), на зміну якому в 2007 році прийшов Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки.

Внесок Європейського Союзу в ядерну безпеку України, наданий через ці два інструменти, перевищив 950 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-