Порошенко: На депозитах громад

Порошенко: На депозитах громад "пиляться" 15 мільярдів. Не потрібні - так і скажіть

Укрінформ
Президент попросить банківські установи оприлюднити в розрізі кожної громади суми коштів місцевих бюджетів, які лежать на депозитах і загальна сума яких сягнула 15 млрд гривень.

Про це він заявив у виступі на відкритті Сьомого засідання Ради регіонального розвитку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"15 мільярдів гривень з коштів місцевих бюджетів пиляться на депозитах. Я звернусь до банківських установ і попрошу оприлюднити в розрізі кожної громади. Якщо вони не потрібні головам громад, то ви так і скажіть! Приблизно стільки зараз потрібно армії, щоби успадковані нами звалища боєприпасів - не сховища, а саме звалища - перетворити на сучасні склади із надійними та високотехнологічними системами безпеки, які повністю виключають вплив людського фактора і проведення диверсій", - сказав Порошенко. 

Він зауважив, що отримувати лише відсотки з депозитів - цього замало, гроші мають вкладатися в реалізацію важливих місцевих проектів, працювати на громаду, генерувати нові робочі місця і врешті-решт покращувати життя членів громади.

Водночас Президент визнав, що кошти місцевих бюджетів «зависають» на депозитах не завжди через злий умисел, а часом просто через брак якісних проектів і менеджерів, готових їх реалізувати. 

"Будемо казати чесно, виходить як в радянському колгоспі: нема врожаю - біда, а як вродило - то ще більше лихо. Так і в громадах: не було грошей - не знали, що робити, але хоч посилалися - а що ми можемо зробити, грошей немає, а прийшли гроші -  заплуталися ще більше, бо не знають, куди відра підставляти", - зазначив глав держави. 

У цьому контексті він акцентував, що за всіма прогнозами, протягом найближчих років в Україні триватиме економічне зростання. 

"Якщо на виборах ми дамо відсіч демагогам-популістам, якщо не дозволимо їм звести нанівець побудовану суспільством макроекономічну стабілізацію, тоді децентралізація призведе до появи у громад ще більших додаткових коштів", - спрогнозував Президент.

Читайте також: Децентралізація: Президент пропонує підготувати нові зміни до Конституції

У зв'язку з цим необхідно подолати спорадичність і певний хаос у реалізації політики розвитку регіонів, зазначив він.

"Тому я ставлю регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити і прийняти їх на рівні громад. Кожна територія повинна визначити свої переваги і свої пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах з'являться першочергові об'єкти, які будуть маркерами розвитку", - наголосив глава держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-