Німеччина надасть Україні допомогу у приватизації держпідприємств

Німеччина надасть Україні допомогу у приватизації держпідприємств

Укрінформ
Німеччина надасть Україні експертну допомогу у процесі приватизації державних підприємств.

Про це заявив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко, повідомляє Урядовий портал.

«Німеччина надасть експертну допомогу Україні в процесі приватизації державних підприємств. Ми домовились про те, що буде окремий експерт від Німеччини, який буде працювати з робочою групою з питань приватизації», - сказав Саєнко.

За його словами, такої домовленості було досягнуто під час зустрічі Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель під час її візиту до Києва.

Міністр Кабінету міністрів переконаний, що після прийняття Верховною Радою нового закону про приватизацію на початку цього року вдалося фактично перезапустити процес приватизації в Україні. Закон, перш за все, розділив приватизацію на два різні за правилами і підходами процеси - «малу» і «велику» приватизації. Завдяки новим правилам для “малої” приватизації” держава змогла успішно продавати невеликі активи без зайвих витрат на попередню підготовку кожного об’єкта, його оцінку, організацію окремих торгів.

Читайте також: Меркель у Домі децентралізації розповіла про головну мету реформи

Водночас держава, за словами Саєнка, вперше грунтовно підійшла до процесу підготовки до приватизації великих об’єктів. “Ми ставимо консультантів (інвестиційних радників) для підготовки кожного підприємства до продажу. Він повинен досконально вивчити фінансовий стан підприємства, провести його оцінку, всі види аудиту. Оскільки процес підготовки цих підприємств є більш важливіший, ніж сам факт торгів”, - наголосив урядовець.

Фонд державного майна відібрав інвестиційних радників для підготовки до продажу 11 з 23 об’єктів зі списку “великої” приватизації на 2018 рік. За словами міністра, під критерії «великих» підпадає не так багато об'єктів державної власності і кожен з них має суттєві проблеми (або токсичні акціонери, або велика заборгованість, або виробничий процес поставлений у залежність від конкретного посередника тощо). Тому підготовка об’єктів “великої” приватизації до продажу триває від 6 місяців і більше. За словами міністра, на сьогодні найближчим до продажу є “Центренерго”. Процес підготовки відбувається за графіком. Аукціон з продажу державного пакета відбудеться 13 грудня.

Як відомо, 29 жовтня Фонд державного майна оприлюднив умови приватизації державного пакета акцій ПАТ "Центренерго" у розмірі 78,289%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-