Доставка пенсій завдала Укрпошті цьогоріч понад 514 мільйонів збитку

Доставка пенсій завдала Укрпошті цьогоріч понад 514 мільйонів збитку

Укрінформ
ПАТ "Укрпошта" за три квартали 2018 року отримала 514,1 млн гривень збитку, навіть попри збільшення чистого доходу більш як на 1 млрд гривень. 

Про це повідомляється на сайті поштового оператора.

"Укрпошта за три квартали 2018 року збільшила чистий дохід від реалізації продукції за основними напрямками діяльності на понад 1 млрд грн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, або на 27,6%. Загалом показник склав майже 4,8 млрд грн. Незважаючи на збільшення доходів, фінансовий результат компанії за 9 місяців поточного року є збитковим у розмірі 514,1 млн грн. Основною причиною збитків у сумі понад 1 млрд грн є надання Пенсійному фонду України послуги доставки пенсій за тарифом 2004 року, що покриває лише 60% її собівартості", - йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що за три квартали зростання доходів від письмової кореспонденції та дрібних пакетів відбулося на 40,8%, посилок - на 48,7%, періодичних видань - на 32,6%, переказів - на 13%, платежів - на 9,6%. У цьому кварталі Укрпошта почала працювати з найвідомішими гравцями ринку електронної комерції України і сьогодні за день відправляє майже стільки ж експрес-посилок, скільки за весь 2016 рік. 

Витрати на оплату праці порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли на 739 млн грн, або 31,1% і сягнули 3,1 млрд грн, відрахування на соціальні заходи збільшилися на 167 млн грн і становили майже 750 млн грн. 

При цьому понад 83% від фонду заробітної плати становлять витрати на виробничий персонал. Середня заробітна плата за 9 місяців 2018 року зросла на 35,7% - до 4832,2 грн. 

«Укрпошта продовжує збільшувати доходи за основними напрямками діяльності. Ми отримали понад 1 млрд грн чистого доходу, продовжуємо розвивати інфраструктуру - оновили вже шосту частину автопарку (середній вік автівок зменшився з 15 до 9 років), комп'ютеризували 1000 сільських відділень. Однак стабілізація фінансового стану компанії неможлива без зміни тарифу на доставку пенсій, який має бути на рівні собівартості. Це не субсидія, а необхідність розрахуватися з Укрпоштою за надані послуги. Небажання Пенсійного фонду України переглядати тариф, який не змінювався з 2004 року, може залишити 4,5 млн пенсіонерів в селах без доставки пенсії», - зазначив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський. 

Читайте також: З 1 листопада банки почнуть переходити на новий порядок здійснення касових операцій

Як повідомляв Укрінформ, заступник директора департаменту Пенсійного фонду України Лілія Пухлій зазначила, що тариф на оплату послуг за доставку та виплату пенсій визначено у відсотках від суми пенсії, що виплачується, і становить 0,79% суми пенсійних виплат, що доставляється пенсіонерам у містах, та 1,56% - у сільській місцевості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-