Гройсман: Ми уже починаємо зменшувати, а не нарощувати борги

Гройсман: Ми уже починаємо зменшувати, а не нарощувати борги

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що Україна вже почала скорочувати борги і за п'ять років зможе вийти на сильну економіку.

Про це глава уряду заявив в інтерв'ю Укрінформу.

“Ми уже починаємо зменшувати, а не нарощувати наші борги. Нещодавно прийняли стратегію управління нашим борговим навантаженням, яка передбачає його зменшення уже до 2020 року до рівня менше 50% ВВП. Загалом, переконаний, за п'ять років ми можемо вийти на сильну економіку”, - сказав Прем'єр-міністр.

Гройсман переконує, що бачить, як це може відбутися, і розуміє, що треба для цього робити, але додав, що не все залежить лише від уряду - потрібні спільні зусилля, важливою є також підтримка Президента і Верховної Ради.

Водночас він нагадав, що з 2005 року до 2013 року Україна взяла у позику майже 50 млрд доларів, або 1 трлн 300 млрд гривень. При цьому глава уряду підкреслив, що кошти ніби отримали, але країна не здобула відчутних змін на краще й гроші розійшлись, а зобов'язання залишилися.

“Тож я далеко не впевнений, що ті, хто обіцяє скасувати рішення (щодо ціни на газ - ред.), реально зробили б це. Бо тоді їм довелося б за один рік віддати 20 млрд доларів. Всі розрахунки свідчать, що це з розряду, скажемо так, дуже ненаукової фантастики. Немає такої можливості та ресурсів, якщо всі валютні резерви країни становлять сьогодні 16,6 млрд дол. Чи може ці захисники знедолених домовляться з Міжнародним валютним фондом, з Європейським Союзом, зі Світовим банком про те, що ця умова ліквідовується?”, - наголосив Прем'єр-міністр.

Крім того, Гройсман зауважив, що якщо говорити про варіант відмовитися взагалі від співпраці з міжнародними фінансовими партнерами, то треба брати до уваги й те, що Україна перебуває в умовах російської агресії, що “сусіди” щодня обстрілюють наші території, що вони присутні на Донбасі та Криму. За таких обставин, на його думку, послабити державу шляхом банкрутства неприпустимо.

Читайте також: Вже до кінця року можна вийти на 10 тисяч середньої зарплати - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні уряду 19 жовтня Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Одразу після цього МВФ оприлюднив заяву про те, що Міжнародний валютний фонд і уряд України дійшли згоди про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-By взамін програми розширеного фінансування EFF, яка завершується наступного березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-