Генсек СОТ пропонує налагодити роботу системи вирішення спорів

Генсек СОТ пропонує налагодити роботу системи вирішення спорів

Укрінформ
Сучасні масштабні торговельні суперечки свідчать, що Світова організація торгівлі знаходиться у кризі.

Таку думку в ефірі канадського суспільного мовника CBC News висловив генеральний секретар СОТ Роберто Азеведо.

“СОТ не застрахований від кризи, яку ми бачимо у світі. Глобальні торговельні суперечки активізуються, обмежувальні заходи на сотні мільярдів доларів оголошуються як з однієї сторони, так і з іншої. Все це грає разом, а СОТ затиснена між як відповідальна за торгівлю організація. Ми дійсно є частиною цього”, - сказав Азеведо.

На його переконання, пріоритетною сферою реформування організації повинне стати налагодження роботи системи вирішення спорів. “Це - критично важливий елемент системи, адже врешті-решт ми усі домовляємося про правила і потребуємо певного примусу. Якщо існують сумніви щодо інтерпретації правил, необхідна третя сторона, яка вивчить питання і скаже, як його слід тлумачити”, - зазначив генсек.

Він наголосив, що відсутність такого механізму “суттєво нашкодить усій системі, але наразі ми застрягли на цьому”.

Читайте також: Представник General Electric агітує за локальну співпрацю в Україні

Нагадаємо, що в четвер у Оттаві завершилася міжнародна міністерська конференція з реформи СОТ, участь у якій взяли представники Австралії, Бразилії, Канади, Чилі, ЄС, Японії, Кенії, Кореї, Мексики, Нової Зеландії, Норвегії, Сінгапуру та Швейцарії. За підсумками обговорення було оприлюднено спільне комюніке та визначені пріоритетні напрямки реформування, серед яких механізм вирішення суперечок, активізація переговорної позиції та покращення системи моніторингу торговельних правил членів організації.

У серпні президент США Дональд Трамп заявив про готовність вийти зі складу СОТ. За його словами, угода, яка призвела до створення СОТ, була “найгіршим торговельним договором будь-коли укладеним”. США також послідовно блокують призначення нових членів до спеціального органу, що займається вирішенням суперечок між членами СОТ, звинувачуючи організацію в упередженості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-