Тарифи на доставку пенсій: В Укрпошті готові до оптимізації мережі в селах

Тарифи на доставку пенсій: В Укрпошті готові до оптимізації мережі в селах

Укрінформ
ПАТ "Укрпошта" підготувала антикризовий план, який буде запроваджено 1 листопада, якщо тариф на доставку пенсій не буде прийнято. 

Про це повідомив голова правління ПАТ "Укрпошта" Ігор Смілянський в інтерв'ю "Урядовому кур'єру".

"Ми підготували антикризовий план, який запровадимо 1 листопада, якщо тариф не буде прийнято. Це означає, що Укрпошта змушена буде оптимізувати мережу в селах, вибудувану під доставку пенсій. З 1 січня 2019 року не доставлятимемо пенсії, закриємо 5-7 тисяч стаціонарних відділень, звільнимо частину адміністративного й виробничого персоналу", - зазначив Смілянський.

Щоб уникнути такої ситуації, ще торік у листопаді міністерства інфраструктури та економічного розвитку і торгівлі погодили новий тариф і звернулися по погодження до Міністерства соціальної політики й Пенсійного фонду. Відтоді нічого не змінилося: 17 наших звернень досі без відповіді.

За словами очільника "Укрпошти", нині послуга з доставки пенсій здійснюється  за тарифами 14-річної давності.

"Тариф залишається незмінним з 2004 року, ми надаємо послугу за тарифами 14-річної давності. Актуалізацію пенсійного тарифу не закладено й у проект держбюджету на 2019-й. Пенсійний фонд не зробив цього навіть після зустрічі з Президентом Петром Порошенком, де було наголошено на необхідності збереження унікальної мережі Укрпошти. Доставка пенсій - досить гостре питання, від якого залежить формат подальшої  роботи компанії. По суті, це питання, залишиться в Укрпошті 11,5 тисячі відділень чи 4,3 тисячі", - підкреслив він.

Читайте також: Представник General Electric агітує за локальну співпрацю в Україні

Він також зазначив, що на сьогодні 45% українських пенсіонерів отримують пенсії через Укрпошту.

"Ми доставляємо тим, хто за станом здоров'я не може прийти у поштове чи банківське відділення, живе в сільській місцевості, де немає нічого, крім пошти. Мережа банківських офісів скорочується. 2017-го було закрито 827 філій банків, цього року - вже понад  700. Причина - економічно не вигідно працювати в селах. Відділення Укрпошти - не виняток. У середньому кожне з них щомісяця зазнає збитків майже на 3 тисячі гривень. Одна з головних причин збитковості - доставка пенсій за тарифами, нижчими від собівартості. На кожній доставці втрачаємо 19 гривень", - підкреслив Смілянський.

За словами очільника "Укрпошти", в Україні склалась унікальна ситуація, коли держава відсторонилася від утримання мережі з доставки пенсій.

"Унікальна ситуація: більшість пошт світу отримують субсидії від держави на утримання неприбуткової мережі. Укрпошта ж не може не те що отримати субсидії, а покрити власні витрати", - зазначив він.

За словами Смілянського, у разі, якщо "Укрпошта" все ж таки буде змушена вдатися до антикризового плану, підприємство зосередиться на побудові поштово-логістичного та фінансового бізнесу там, де це прибутково.

Як повідомляв Укрінформ, заступник директора департаменту Пенсійного фонду України Лілія Пухлій зазначила, що тариф на оплату послуг за доставку та виплату пенсій визначено у відсотках від суми пенсії, що виплачується, і становлять 0,79% суми пенсійних виплат, що доставляється пенсіонерам у містах, та 1,56% - у сільській місцевості.

За її словами, підвищення тарифу на доставку пенсій та грошової допомоги зумовить додаткові видатки на доставку, які не передбачені в бюджеті Пенсійного фонду України, а джерела для їх покриття не визначені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-