Гройсман пояснив, чому підвищили ціну на газ

Гройсман пояснив, чому підвищили ціну на газ

Укрінформ
Уряд понад рік вів переговори з Міжнародним валютним фондом аби знайти оптимальне рішення і не піднімати ціну на газ для населення.

Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав у понеділок у вечірньому ефірі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

" Я з минулого року вів переговори з МВФ та хотів взагалі зняти це питання з порядку денного. Чому? Тому що я розумію, що для людей це життєво важливий ресурс. У нас достатньо холодні зими і люди його використовують для обігріву та своїх побутових потреб, а якщо ми подивимося на доходи українських громадян, побачимо, що поки що вони не є такими високими, які б могли дати можливість сплачувати ринкову ціну на газ. І в будь якій ринковій ціні треба завжди розуміти соціальний аспект",- сказав Гройсман.

Він нагадав, загалом на ці переговори пішов рік і три місяці, саме стільки вдавалося утримувати ціну на газ.

Читайте також: Гройсман: Україна поступово має відмовитися від практики брати кредити

"Підвищення ціни на газ - вимушений крок, який має привести до того, що ми зможемо працювати з міжнародними фінансовими ринками, обслуговувати борги і таким чином будемо забезпечувати стабільність і розвиток національної економіки",- зазначив Прем'єр-міністр.

Звісно, додав він, Україна могла б не виконувати обіцянку і не збільшувати ціну на газ, але тоді довелося відмовитися від співпраці з МВФ, не брати нові запозичення. "Тоді в країні буде криза, інфляція, знецінення доходів. Тому нам довелося піти на компроміс. Я обрав чесний шлях по відношенню до людей" , - наголосив Гройсман.

Прем’єр зазначив, що нині не стоїть питання про підвищення ціни на газ ще на 35%. Він наголосив, що уряд уникнув підвищення ціни на газ на 60%, і погодився на 23,5% « у відсутності іншого варіанту».

Він має намір здійснити низку заходів, які дозволить забезпечити Україну газом власного видобутку. "Кожного місяця ми робимо кроки в цьому напрямку. Сьогодні вступило в дію рішення про проведення аукціонів на доступ до надр. Це пришвидшить розробку надр і добування газу", запевнив Глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні уряду в п’ятницю Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Одразу після цього МВФ оприлюднив заяву про те, що Міжнародний валютний фонд і уряд України дійшли згоди про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-By взамін програми розширеного фінансування EFF, яка завершується наступного березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-