Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства

Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства, що має забезпечити зростання України в рейтингу Doing Business.

За ухвалення відповідного законопроекту №8060 в цілому проголосувало 237 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перед голосуванням за законопроект голова комітету ВР з питань економічної політики Андрій Іванчук зачитав під стенограму пропозиції до законопроекту з урахуванням зауважень Головного юридичного управління Ради та нардепів.

У результаті закон було ухвалено із врахуванням цих пропозицій.

Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Кодекс структурно побудований із чотирьох книг. Перша - регулює загальні положення і терміни, друга - регулює діяльність арбітражних керуючих, третя – регулює питання банкрутства юридичних осіб і четверта – фізосіб.

Законом визначається, що провадження у справі про неплатоспроможність боржника – фізичної особи або фізичної особи-підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Згідно із кодексом боржник має право звернутись до господарського суду з заявою про відкриття провадження у праві про неплатоспроможність у разі, якщо: розмір прострочених зобов’язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше тридцяти мінімальних розмірів заробітної плати. Ще однією умовою звернення до суду про визнання банкрутом є те, що боржник припинив погашати кредити чи здійснювати інші планові платежі у розмірі більше як п’ятдесят відсотків місячних платежів по кожному з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців.

Читайте також: Україна посіла 83 місце в рейтингу глобальної конкурентоспроможності

Також підставою звернення до суду може бути те, щоб було винесено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення.

Кодекс структурно побудований із чотирьох книг. Перша - регулює загальні положення і терміни, друга - регулює діяльність арбітражних керуючих, третя – регулює питання банкрутства юридичних осіб і четверта – фізосіб.

Голова комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, доповідаючи законопроект, зазначив, що у процесі підготовки законопроекту до другого читання комітетом були відхилені правки щодо запровадження єдиного електронного реєстру боржників через ризику витоку конфіденційної інформації про рахунки юридичних та фізичних осіб.

Окрім того, комітетом відхилено блок правок щодо запровадження системи автоматизованого арешту рахунків.

При підготовці законопроекту до другого читання була змінена його структура. З тіла кодексу випали норми щодо, наприклад, мирової угоди.

Кодекс вводиться в дію через півроку після опублікування.

Як повідомлялося, міністр юстиції Павло Петренко раніше заявляв, що ухвалення Верховною Радою в другому читанні Кодексу України з процедур банкрутства забезпечить зростання України на 80 позицій в рейтингу Doing Business за напрямком «Вирішення неплатоспроможності» та на 9 позицій у загальному рейтингу легкості ведення бізнесу, що у свою чергу, може дати нашій державі додаткових 6 мільярдів доларів інвестицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-