Санкції проти Ірану та ураган “Майкл” підняли світові ціни на нафту

Санкції проти Ірану та ураган “Майкл” підняли світові ціни на нафту

Укрінформ
Ціни на нафту у п'ятницю перейшли до зростання після рекордного добового падіння напередодні на тлі негативних для світової економіки прогнозів МВФ.

Драйверами зростання стали санкції проти Ірану і ураган “Майкл”, що пронісся над штатом Флорида, свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

“Вартість бареля грудневої нафти Brent склала $81,14 (+1,10%). Барель листопадової нафти WTI торгувався по $71,64 (+0,94%). Попередні торги за еталонами завершилися на рівні $80,26 і $70,97 відповідно. Напередодні, 11 жовтня, котирування на Brent знизилися до $79,89/бар. уперше з 24 вересня”, - йдеться у зведенні.

Ціни на нафту впали в ході попередньої торгової сесії через обвал фондових ринків Азії, Європи, Північної і Південної Америки. Цей обвал було спровоковано прогнозами Міжнародного валютного фонду, що передбачає уповільнення зростання світової економіки.

Додатковий тиск на ціни зробило збільшення комерційних запасів нафти у США на 6 млн бар. при прогнозному зростанні на 2,3 млн бар. Про це свідчать дані Управління енергетичної інформації (EIA).

Читайте також: Нафтовидобувні компанії відновлюють роботу в Мексиканській затоці після урагану

Водночас іранська проблема стримує нафтові котирування від подальшого падіння. У міру наближення американських санкцій, спрямованих проти нафтової галузі Ісламської Республіки, обсяги продажів іранської нафти скорочуються. За перший тиждень жовтня її експорт упав до 0,9-1,0 млн бар./доб. (б/д) проти 1,7-1,9 млн б/д у вересні.

Через ураган “Майкл” енергетичні компанії США були вимушені евакуювати із зони стихійного лиха персонал 75 платформ, розташованих у Мексиканській затоці. Це призвело до зниження видобутку нафти на 42% або на 718,877 тис. б/д.

Станом на 09:30 за київським часом ціну на нафту марки Brent встановлено на рівні 81,27 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 80,34 долара за барель, що на 8 центів вище за рівень закриття торгів ($80,26).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-