Мала приватизація: Фонд держмайна готує ще 74 аукціони

Мала приватизація: Фонд держмайна готує ще 74 аукціони

Укрінформ
Найближчим часом Фонд державного майна України має продати на 74 аукціонах об'єкти малої приватизації, загальна стартова ціна яких перевищує 420 мільйонів гривень.

Про це повідомив в. о. голови Фонду державного майна України Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

"Найближчим часом пройде ще 74 аукціони (малої приватизації - ред.) зі стартовою ціною понад 420 мільйонів", - написав Трубаров.

Він додав, що за менш ніж півтора місяці торгів вдалося успішно продати 84 об'єкти на загальну суму 84 млн гривень. При цьому загальне збільшення вартості лотів у ході аукціону перевищувало 100 відсотків.

"По 151 об'єкту зі стартовою ціною майже 55 мільйонів аукціони не відбулися, і, відповідно, ці лоти будуть виставлені на повторні торги з 50-відсотковою знижкою з покроковим збільшенням ціни", - пояснив очільник фонду.

За його спостереженнями, ті об'єкти, що перебувають у задовільному стані, розташовані поруч із великими містами, продаються з першого разу зі збільшенням ціни в рази.

Однак очільник ФДМУ переймається й іншими об'єктами.

"У державній власності перебуває величезна кількість занедбаних приміщень, промзон, які з першого разу не продаються, бо вимагать чималих інвестицій для їх відновлення. І на такі об'єкти ціну визначить ринок під час другого або голландського аукціону", - зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, згідно із законом України "Про приватизацію державного і комунального майна", який набрав чинності в березні, мала приватизація відбуватиметься через електронну систему ProZorro.Продажі. Йдеться про активи державної і комунальної власності вартістю до 250 млн грн. Виставляти об'єкти в рамках малої приватизації будуть Фонд державного майна України (ФДМУ), а також місцеві органи влади.

Читайте також: Велика приватизація: цьогоріч у списку на продаж - лише Центренерго

На виконання оновленого закону про приватизацію, Кабінет Міністрів України затвердив правила малої приватизації. Серед іншого, було затверджено Порядок проведення аукціонів з продажу об'єктів малої приватизації (Постанова КМУ від 10 травня 2018 року №432) та Порядок відбору і авторизації електронних майданчиків для проведення електронних аукціонів малої приватизації (Постанова КМУ від 10 травня 2018 року №433).

Мала приватизація за новими правилами стартувала в Україні наприкінці липня. За повідомленням Фонду держмайна, за перший місяць роботи на продаж було виставлено 210 об'єктів з початковою вартістю понад 113 млн грн.

Голландський аукціон (англ. Dutch auction) - аукціон, у ході якого спочатку оголошується найвища ціна на товар, що продається, а потім ставки знижуються до тієї, на яку погодиться перший покупець, якому і продається товар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-