Дефіцит поточного рахунку в Україні може сягнути 2,9% ВВП - Світовий банк

Дефіцит поточного рахунку в Україні може сягнути 2,9% ВВП - Світовий банк

Укрінформ
Цьогоріч дефіцит поточного рахунку в Україні в умовах прискорення темпів зростання імпорту та падіння експортних цін може досягти 2,9% ВВП.

Проблему посилюватиме фактор державного боргу, для погашення якого Україна у наступні два роки потребуватиме значних фінансових ресурсів, йдеться в Економічному огляді Світового банку в Україні.

"Зростання цін на нафту на зовнішніх ринках призвело до прискорення темпів зростання імпорту до 15,3% у річному зіставленні протягом січня-серпня 2018 року. Водночас з липня експорт страждає внаслідок логістичних проблем в Азовському морі та падіння експортних цін. Враховуючи те, що цьогоріч дефіцит поточного рахунку може досягти 2,9% ВВП, важливо забезпечити продовження співпраці з офіційними кредиторами, сприяти зростанню прямих іноземних інвестицій та збільшенню експорту продукції з більшою доданою вартістю", - зазначають у Світовому банку.

Крім того, наголошується в огляді, Україна у 2019 та 2020 роках потребуватиме значних фінансових ресурсів для погашення державного боргу.

"Відтак критичне значення має затвердження реалістичного бюджету на наступний (2019 - ред.) рік та виконання його з дефіцитом не вище 2,5% ВВП. Для стабілізації державних фінансів у середньостроковій перспективі необхідне впровадження нещодавно ухвалених реформ у сфері охорони здоров’я, освіти, державного управління, пенсійного забезпечення та житлово-комунальних субсидій таким чином, аби запобігти подальшому зростанню видатків, покращуючи при цьому якість державних послуг", - зазначили в Світовому банку.

Експерти фінустанови також радять Україні уникати кроків, що можуть негативно вплинути на доходи бюджету.

Читайте також: Світовий банк назвав три фактори економічного зростання в Україні

"Запропонована заміна податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал може призвести до втрати важливого джерела доходів і в без того складних фіскальних умовах", - ідеться в документі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Світового банку, економічне зростання в першій половині 2018 року прискорилося до 3,5% завдяки ранньому врожаю та збільшенню внутрішнього споживання, яке відбулося за рахунок підвищення зарплат та пенсій. Додатковим фактором було збільшення переказів заробітчан. Водночас через затримки з проведенням реформ в Україні не відбулося значного поліпшення інвестиційних настроїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-