Докапіталізації потребують ще вісім українських банків - НБУ

Докапіталізації потребують ще вісім українських банків - НБУ

Укрінформ
Національний банк України заявляє, що за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік ще 8 банків потребують докапіталізації на 6 млрд грн.

Про це свідчать результати першої щорічної оцінки стійкості банків, повідомляє прес-служба НБУ.

"За результатами оцінки якості активів та стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік виявлено потребу у капіталі для восьми банків на загальну суму 6,1 млрд грн. Ці банки зобов'язані виконати програми капіталізації до кінця поточного року. За несприятливим сценарієм ще п'ять банків потребують капіталізації. Загальна потреба у капіталі 13 банків за несприятливим сценарієм складає 42,1 млрд грн. Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити та виконати плани реструктуризації до кінця 2019 року", - зазначають в НБУ.

Загалом, в Нацбанку визначають стан банківського сектору як достатньо капіталізований та фінансово стійкий, а банки - такими, що коректно відображають якість власних активів. Про це свідчать результати першої щорічної оцінки стійкості банків, яку проводив Національний банк з квітня 2018 року. Проте, вважають в НБУ, банки мають продовжити роботу із реструктуризації балансів та удосконалення бізнес-моделей, щоб бути готовими до гіпотетичних глибоких криз.

Так, у 2018 році під час проходження оцінки якості активів та прийнятності забезпечення у п'яти з 56 невеликих банків виявлено потребу у капіталі на звітну дату (початок 2018 року), проте три із них до моменту завершення діагностики були вже достатньо капіталізованими. Ще два банки подали програми капіталізації, які мають бути виконані до кінця року.

24 банки, окрім оцінки якості активів та прийнятності забезпечення, проходили ще етап стрес-тестування. Це найбільші банки за середнім значенням двох показників: зважених на ризик активів та депозитів фізичних осіб. Загалом на них сукупно припадає понад 90% активів усього банківського сектору. Стрес-тестування проводилося за двома макроекономічними сценаріями - базовим на несприятливим.

Як наголошують в НБУ, можливими прийнятними заходами на виконання планів реструктуризації є робота над покращенням якості кредитного портфелю, проведення життєздатних реструктуризацій кредитів (у т.ч. у відповідності до Закону про фінансову реструктуризацію), посилення застави, стягнення застави за проблемними кредитами, продаж непрофільних активів, оптимізація операційних витрат тощо.

Читайте також: Нацбанк оновив вимоги до касових операцій у банках

У Нацбанку зазначають, що всі банки вже подали програми капіталізації та плани реструктуризації, до кінця жовтня вони будуть затверджені. Програми докапіталізації мають бути виконані банками до кінця 2018 року, а плани з реструктуризації активів - до кінця 2019 року.

У подальшому Національний банк обіцяє продовжити проведення щорічної оцінки якості активів та стрес-тестування. Макросценарії для стрес-тестування будуть змінюватись таким чином, щоб виявити вразливі точки банківського сектору і окремих банків.

"Зважаючи на суттєвий прогрес в реструктуризації балансів, який відбувся з часу діагностики 2015 року, ми очікуємо, що наступного року значно зменшиться кількість банків, для яких буде виявлено потребу у капіталі за базовим та несприятливим сценаріями", - резюмувала перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-