Голова ради НБУ вважає, що економіці потрібні

Голова ради НБУ вважає, що економіці потрібні "нелінійні рецепти"

Укрінформ
Голова ради Нацбанку України Богдан Данилишин вважає, що без конкурентоспроможної економіки ми не зможемо перемогти Росію.

Про це він написав у Facebook.

«Які завдання є пріоритетними для України прямо зараз? Мені видаються два головні завдання - вистояти у військовому протистоянні з Росією і підвищити конкурентоспроможність української економіки шляхом високотехнологічної реіндустріалізації. Не маючи конкурентоспроможної економіки, ми не зможемо перемогти у війні з Росією - в сучасному світі військова сила держави залежить від розвиненості її промисловості, від наявності високотехнологічних виробництв - цивільної та військової продукції», - написав Данилишин. 

Він додав, що сучасні технології, інновації та виробництво продукції з високою часткою доданої вартості в Україні навряд чи з'являться завдяки тільки дерегулюванню і демонополізації економіки, які безпосередньо асоціюються з рівнем свободи. 

«Так, необхідно прагнути до поліпшення позицій нашої країни в різних рейтингах економічної свободи, але це не повинно бути самоціллю в той момент, коли найважливішим є збереження української державності. Зараз лінійні економічні рецепти з серії «підвищив рівень економічної свободи - домігся зростання економіки» далеко не завжди працюють», - зауважив Данилишин.

Голова ради НБУ наголошує, що саме по собі підвищення позицій в тих чи інших рейтингах не завжди дає ефект, необхідний на певному етапі розвитку країни. 

«Наприклад, дерегуляція ведення бізнесу, якщо розглядати її як ключовий засіб економічного розвитку, у відриві від інших методів, які асоціюються з проактивною роллю держави в економіці, навряд чи здатні підвищити конкурентоспроможність нашої економіки. Протекціонізм часто є чинником розвитку економіки країни, особливо в той період, коли мова йде про виживання держави», - пояснює Данилишин. 

Читайте також: Вперше з 2014-го жоден банк не визнаний неплатоспроможним — НБУ

Крім того, він додає, що технологічні монополії досягають більш серйозних результатів в створенні інновацій, ніж малий і середній бізнес, але це не означає, що вони неможливі в ньому: «без технологічних гігантів, таких, наприклад, як Південмаш, Турбоатом або НПЗ ім.Фрунзе, розвиток високих технологій малоймовірний». 

Данилишин аргументує, що малі фірми навряд чи зможуть зосередити значні грошові кошти, необхідні для технологічних проривів. 

Він вважає, що в Україні також потрібно підвищувати рівень економічної свободи у формуванні сприятливих умов для творчих особистостей, націлених на створення нових високотехнологічних продуктів.

Голова ради НБУ нагадав, що в кінці вересня був опублікований світовий індекс економічної свободи за 2018 рік, який складає канадський Fraser Institute в своєму звіті «Економічна свобода в світі-2018». Україна посіла 134 місце серед 162 країн, але за рік наша країна піднялася в рейтингу на 15 позицій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-