В Україні послуги лізингу не надає більшість компаній, які мають таке право - USAID

В Україні послуги лізингу не надає більшість компаній, які мають таке право - USAID

Укрінформ
Переважна більшість установ, що мали право на надання послуг з фінансового лізингу в Україні, станом на початок 2018 року лізингову діяльність взагалі не здійснювали.

Про це йдеться в дослідженні «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання», презентація якого відбулася в Укрінформі.

"Станом на початок 2018 року 551 установа мала право на надання послуг з фінансового лізингу (зокрема, 280 фінансових компаній, 88 банків та 183 юридичні особи, що не є фінансовими установами). Незважаючи на те, що у реєстрі Нацкомфінпослуг зареєстровано велику кількість фінансових установ з правом ведення факторингової та лізингової діяльності, насправді лізингову діяльність вони взагалі не провадять", - зазначається в дослідженні. 

Автори дослідження посилаються на дані Українського об'єднання лізингодавців (УОЛ), згідно з яким 16 членів УОЛ формують близько 70% українського ринку. 

При цьому наголошується, що звіти Нацкомфінпослуг не демонструють чіткої картини ринку.

"Квартальні звіти Нацкомфінпослуг не демонструють чіткої картини ринку в силу застарілих звітних форм для обробки даних. Також практично неможливо відмежувати компанії, які зареєстровані для надання послуг, але фактично не провадять діяльність, і ті, що є активними лізингодавцями. Член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов бачить необхідність у розробці нових стандартів звітності, аби зробити статистику Нацкомфінпослуг більш структурованою та прозорою. Він також висловив думку про те, що статистика Leaseurope може слугувати зразком", - йдеться в дослідженні.

В Україні станом на 1 січня 2018 року сума діючих договорів фінансового лізингу всіх типів становила 41 122,92 млн грн (1 465,2 млн дол. США).

Водночас найбільший ринок лізингу залишається у Сполучених Штатах Америки, де NBV становить близько 330 млрд дол. У 2017 році в портфелі США домінують ІТ й офісне обладнання (31%) та транспорт (26%), далі 10% належить сільськогосподарському обладнанню, 9% - будівництву, 5% - промисловому та 4% - медичному обладнанню.1

На другому місці - Китай зі зростанням обсягів нового бізнесу на 61,9 % у 2013-2017 роках, до 206 млрд дол. США. Такий сплеск розвитку сфери лізингу став можливим у Китаї завдяки участі уряду. У 12-му п'ятирічному плані (2011-2015 роки) лізинг був визначений одним з найважливіших чинників економічного зростання. У серпні 2013 року для продажу та зворотного лізингу запроваджено вигідні ставки ПДВ. 

Велика Британія та Німеччина посіли третє і четверте місце у світі, відповідно, з часткою 42% від усього європейського ринку в 2016 році. 

Японія посідає друге місце в Азії та п'яте місце в світі з NBV 43,16 млрд дол. США.

Читайте також: В Україні стрімко зростатиме попит на послуги лізингових компаній - експерти

Дослідження «Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання» було проведено експертами Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, основних трендів галузі та визначення перепон для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-