USAID оцінив втрати України від банківської кризи у 40% ВВП

USAID оцінив втрати України від банківської кризи у 40% ВВП

Фото
Укрінформ
Втрати від банківської кризи 2014–2017 років в Україні оцінюються в 40% валового внутрішнього продукту.

Про це йдеться в дослідженні USAID “Лізингова галузь в Україні: тенденції та рекомендації для зростання”, презентація якого відбулася в Укрінформі.

"Втрати від банківської кризи 2014–2017 року в Україні становили близько 40% ВВП. Кількість банків скоротилася вдвічі", - йдеться у дослідженні.

Крім того, зазначається, що навіть у тих банках, що залишилися працювати на ринку, рівень непрацюючих кредитів сягає більше половини кредитного портфеля, і, наприклад, у ПриватБанку він доходить до 80%.

"Багато з тих банків, що залишилися, мають надзвичайно високий рівень непрацюючих кредитів (56% від загальної суми кредитів та понад 80% - у ПриватБанку)", - зазначають автори дослідження.

Презентація дослідження "Фінансовий лізинг в Україні: поточний стан та перспективи розвитку" / Фото: Укрінформ

Ці дані USAID наводить як один із низки факторів, що стримують розвиток лізингу в Україні. "Якщо додати до цього суттєві прогалини в правовій та нормативній базі, проблеми з судовою системою та корупцією, то можна легко зрозуміти, чому ризик у лізинговому бізнесі викликає занепокоєння.

Читайте також: Україна може втратити до 3% ВВП через Nord Stream 2 - Мінфін

Можуть виникати проблеми з вилученням дорогого обладнання (наприклад, створюються перешкоди в доступі на територію, обладнання розукомплековується). В свою чергу це призводить до судових позовів, в яких лізингодавці мають невеликі шанси на перемогу через високу корумпованість судів", - зазначається в дослідженні.

Нагадаємо, дослідження було проведене експертами Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” та є першим детальним аналітичним оглядом ринку лізингових послуг в Україні, де розглядаються основні тренди галузі та визначаються перепони для розвитку індустрії в цілому. У презентації взяли участь експерти USAID, експерти, народні депутати України.

Як наголошувалося під час презентації, з макроекономічної точки зору, лізинг може стати тим фінансовим інструментом, який допоможе профінансувати реновацію застарілих виробничих потужностей та оновлення інфраструктури в Україні.

Україні прогнозують стрімке зростання попиту на послуги лізингових компаній у найближчі 3-5 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-