Нафтові ціни розганяються — так і до сотні за барель недалеко

Нафтові ціни розганяються — так і до сотні за барель недалеко

Аналітика
Укрінформ
У Росії буде більше грошей, а розплачуватиметься за це Україна. Це вже не кажучи про ціни на бензин та газ для населення…

Ціни на нафту зростають в очікуваннях американських санкцій щодо енергетичного сектору Ірану, які вступають в силу 4 листопада цього року. Ірану, третьому за обсягами видобутку в ОПЕК, включається фактично режим ембарго на продаж нафти на ринку – усі, хто купить іранську нафту, потраплять під санкції США. Відповідно, ринок передбачає зменшення пропозиції, і тому ціна барелю марки Brent вже піднялася до чотирирічного максимуму – вище $82 за барель (в 2014-2015-му вона вартувала близько $37-40). І може не зупинитися на цьому. Тому ситуація для України складається більш ніж загрозлива – адже “браття” знову набиватимуть “кишені”, маючи змогу краще фінансувати свої військові авантюри та якось вирішувати, попри санкції, свої внутрішні проблеми.

Доки Іран “відпочиватиме”, його друг Путін зароблятиме – це так по-дружньому

Ціна нафти марки Brent в найближчі дні може підскочити до $90 за барель, оскільки скорочення поставок з Ірану, ймовірно, перевершить заплановані раніше 1 млн барелів на добу, вважає головний аналітик сінгапурської JTD Energy Services Джон Дріскол. За його словами, ситуація на світовому ринку ускладнюється, оскільки ОПЕК+ (плюсик у абревіатурі наразі означає тимчасову присутність в картелі Росії. – Авт.) заявили про небажання нарощувати видобуток. Не виключено, що через це на початку 2019 року ціна може стрибнути до позначки в $100 за барель.

Глави РФ та Ірану: Володимир Путін і Хасан Рухані
Глави РФ та Ірану: Володимир Путін і Хасан Рухані

Американській адміністрації, яка зацікавлена з одного боку у розвитку власного енергетичного сектору, а з іншого у ослабленні Росії та її прибічників, підвищення нафтових цін не дуже подобається. Виступаючи на 73-й сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку 25 вересня 2018 року президент США Дональд Трамп дорікнув: ми захищаємо багато із тих країн, що входять до ОПЕК, а вони нам “дарують” отакі високі ціни на нафту, і зокрема, на бензин. Ганьба! Нечувано, щоб в США, де традиційно низькі ціни на бензин, вже правили $3 долара за галлон (трохи менше 1 долара за літр, при тому, що Європа і Україна вже давно забули про таку дешевизну)!

Тим часом, в самому ОПЕК єдності не спостерігається. Багато хто з членів картелю побоюється, що надто стрімке зростання ціни може обернутися надлишковою пропозицією на ринку. Накачати – накачають, а от куди потім подіти ту нафту? Саудити стурбовані тим, що через торгові суперечки адміністрації Трампа з Китаєм та Європою, попит на нафту у світі в 2019 році може впасти. І тому виробники нафти готові навіть діяти за спинами один одного – щоб побільше наторгувати, доки ціна висока.

Так іранськими ЗМІ останнім часом шириться істерика про те, що нішу Ірану на світовому ринку нафти, яку Тегеран втратить в результаті американських санкцій, займуть Росія та Саудівська Аравія. Заява іранського представника в ОПЕК Хусейна Казимпура Ердебілі про те, що Москва і Ер-Ріяд під приводом збалансування ринку домовилися зайняти нішу Ірану на нафтовому ринку, викликало великий ажіотаж в Тегерані. Іранські газети публікують матеріали з заголовками «Путін готовий зробити все заради власної вигоди», «Росія обдурила Іран», «Росія – і союзник, і суперник», в яких звинувачують Москву у співпраці з Саудівською Аравією і США проти Ірану. «Росія не вперше завдає шкоди інтересам Ірану. Москва ще раз довела, що при кожному зручному випадку в першу чергу думає тільки про свою вигоду. Путін зробить все заради власних інтересів», - пише іранська газета« Афтаб Єзд».

Хто б сумнівався...

Залежність цін по-українськи

Що стосується впливу світового нафтового раллі на Україну, то як прогнозують аналітики інвестиційної групи ICU, світове зростання цін на нафту в 2018 році може стати причиною підвищення цін на бензин в Україні в середньому на 22-24% (на вартість палива впливає також і падіння курсу гривні). В Україні давно підмітили таку “нафто-паливну” залежність: якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 копійок за літр десь за два тижні, коли бензин з-за кордону надходить до кінцевого споживача на заправку. А якщо долар дорожчає на одну гривню, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 копійок за літр теж за тиждень-два. Однак, якщо нафта знижується в ціні, український бензин на заправках “стоїть”, як вкопаний.

Також у зв’язку зі здорожчанням нафти в Україні дещо підвищиться в ціні імпортований з європейських хабів природній газ, у формулі якої значну роль відіграє нафтова складова (загалом співвідношення ціни нафти і газу на світових ринках становить в середньому 0,6-0,7). Очікується, що в 2018 році світові нафтові ціни підштовхнуть ціни на газ в Україні на 8-11%. Напряму населення цього майже не відчує, адже сьогодні ціна на газ для побутових споживачів встановлюється рішенням Кабміну (наразі 6,7 тис. грн за тис.куб). Але ж промислові підприємства змушені будуть перерахувати собівартість товарів, а відтак і роздрібні ціни зростуть. Так, на жовтень ціни на природний газ для промислових споживачів в Україні складає 13,4-14,5 тис. гривень за тисячу кубометрів. А як буде далі – залежатиме від ОПЕК (з плюсом чи без) та Дональда Трампа...

Марина Нечипоренко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-