Нафтогаз відновив стягнення з Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу

Нафтогаз відновив стягнення з Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу

Укрінформ
Нафтогаз після скасування шведським апеляційним судом тимчасового призупинення рішення Стокгольмського арбітражу продовжить процес стягнення з Газпрому 2,6 млрд дол. в усіх відповідних юрисдикціях.

Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу.

«Апеляційний суд округа Свеа, Швеція, скасував своє попереднє рішення про призупинення виконавчих дій щодо рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром». Таким чином, суд усунув цю перешкоду до стягнення залишку боргу Газпрому в розмірі понад 2,6 млрд дол. Нафтогаз продовжує процес стягнення в усіх відповідних юрисдикціях. Газпром має можливість зупинити ці дії, сплативши усю суму боргу добровільно», - йдеться у повідомленні Нафтогазу.

Суд коротко обгрунтував своє рішення, зазначивши: «Причин, з яких було ухвалення рішення про призупинення виконавчих дій, більше не існує. Попередні рішення щодо призупинення, відповідно, скасовуються».

У своєму рішенні суд зазначив, що воно не підлягає оскарженню. Рішення від 13 вересня також означає, що суд вважає малоймовірним успіх Газпрому в апеляції щодо рішення Стокгольмського арбітражу стосовно транзитного контракту з Нафтогазом. Ця апеляція розглядається у тому ж суді.

Читайте також: Nord Stream: Британія заморозила акції Газпрому — Нафтогаз

Голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв привітав рішення суду і зазначив, що компанія передбачала саме такий результат цього розгляду.

«Тимчасова заборона як така нам не дуже й заважала за межами Швеції, але це рішення важливе для всього апеляційного процесу (Газпром оскаржує в цьому суді свій програш по обох справах), оскільки означає, що суд не бачить достатніх аргументів з боку Газпрому. Ну і це рішення не підлягає перегляду», - написав Коболєв на своїй сторінці у Facebook.

Станом на сьогоднішній день на заборгованість Газпрому перед Нафтогазом нараховані відсотки у сумі 104 млн дол.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж 28 лютого задовольнив вимоги Нафтогазу  за позовом до російського Газпрому. НАК добилася компенсації у сумі 4,63 млрд дол. за недопостачання російським монополістом погоджених обсягів газу для транзиту. Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить 2,6 млрд дол. в інтересах Нафтогазу. Газпром оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу і почав процедуру розірвання контрактів з Нафтогазом. У свою чергу, Нафтогаз розпочав процедуру примусового стягнення з Газпрому 2,6 млрд дол. 

Пізніше Шведський апеляційний суд округу Свеа призупинив дію виконання рішення Стокгольмського арбітражу у справі про транзит газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-