Контроль харчових продуктів: завершується другий етап змін - Мінагро

Контроль харчових продуктів: завершується другий етап змін - Мінагро

Укрінформ
З 20 вересня 2018 року в Україні завершується другий етап переходу на нову систему контролю за безпечністю харчових продуктів - НАССР. 

Про це під час круглого столу в Укрінформі розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

“Система НАССР поступово, але впроваджується на наших виробничих потужностях. Ми бачимо непоганий прогрес на підприємствах — це на сьогоднішній день - 426 підприємств, які вже впровадили систему НАССР. Ще 143 підприємства знаходяться якраз в процесі розробки або її впровадження”, - зазначила Трофімцева.

За її словами, держава в цій сфері здійснює моніторинг, аудит та контроль процесів на виробництві. Контроль за впровадженням системи НАССР покладено на Держспоживслужбу.

Покарання для злісних порушників передбачено доволі високе — штраф у 30 мінімальних зарплат для юридичних осіб, та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб, аж до закриття підприємства. При цьому заступник міністра запевнила, що сертифікація НАССР, яку сьогодні активно пропонують як послугу в інтернеті зовсім не обов’язкова, головне дотримуватися гігієнічних вимог системи НАССР на всіх етапах виробництва, які виробники цілком успішно можуть впровадити самі.

Читайте також: "Органічний" закон допоможе споживачам купувати саме екопродукцію - Мінагро

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок, яка діє у Європі). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

До 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса - тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження.

Наразі, до 20 вересня 2018 року завершується другий етап переходу на систему НАССР - для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, приміром, кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції. 

До 20 вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити і на малих виробництвах.

Підприємства, які експортували свою продукцію у Євросоюз, перейшли на систему НАССР задовго до того, як закон вступив у дію. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-