Стартова модель ринку землі має бути вкрай консервативною – Мінагро

Стартова модель ринку землі має бути вкрай консервативною – Мінагро

Укрінформ
Впровадження в Україні ринку землі має базуватись на низці запобіжників, подібних до тих, що діють у країнах Європейського Союзу. 

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета під час виступу на засіданні круглого столу на тему "Пріоритетні завдання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи дев'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання", повідомляє прес-служба Мінагро. 

«Нам треба готуватись до ринку землі. Я розумію, що не всі мої колишні колеги-фермери підтримують ринок, але якщо відпрацювати механізм іпотеки і дати фінансовий ресурс, запровадити запобіжники, які існують в ЄС, та перенести їх в наші реалії, то я вважаю, що спротиву ринку землі не буде», - сказав Шеремета. 

Він додав, що на старті модель ринку землі має бути максимально виваженою, «щоб не наламати дров», а згодом можна буде її лібералізувати та поступово відпускати ринок. 

На початковому етапі після відміни мораторію дія пересторог, подібних до тих, що діють в Євросоюзі, та ефективні механізми пільгового кредитування для викупу землі невеликими гравцями ринку, на думку заступника міністра, мають заспокоїти найбільших скептиків впровадження ринку землі в Україні. 

Читайте також: Українські аграрії розпочали збирання соняшнику - Мінагро

Концепція національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення, напрацьована міністерством разом з науковцями, містить такі базові положення:

- набувачами земель сільськогосподарського призначення є виключно громадяни України. Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати у власність землі сільськогосподарського призначення;

- передбачено встановлення граничних розмірів земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи та антиспекулятивних механізмів (стягнення державного мита) у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років;

- поточним користувачам гарантується збереження земельного банку у випадку зміни власника земельної ділянки;

- вводяться цінові індикативи на земельні ділянки протягом перших двох років після скасування мораторію на рівні не нижче нормативної грошової оцінки. Ціни всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підлягають державній реєстрації, що дозволить НБУ проводити регулювання ринку іпотеки;

- створюються преференційні умови для купівлі землі невеликими гравцями, в першу чергу фермерськими господарствами, зокрема, через механізм часткового гарантування кредитів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-