Укртрансгаз попросив

Укртрансгаз попросив "тарифну" комісію перевірити 10 газопостачальних компаній

Укрінформ
АТ «Укртрансгаз» звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), із проханням провести перевірку десяти газопостачальних компаній.

Про це повідомляє прес-служба УТГ.

"АТ «Укртрансгаз» надіслав звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), із проханням здійснити заходи контролю у зв'язку з тим, що десять операторів газорозподільчих мереж подали некоректну інформацію стосовно EIC-кодів споживачів", - ідеться в повідомленні.

У компанії пояснюють, що ЕІС-код - це код енергетичної ідентифікації суб'єкта ринку природного газу та/або точки комерційного обліку, визначений за правилами Європейської мережі операторів газотранспортних систем (ENTSOG) з метою уніфікації та однозначної ідентифікації. Інформація про EIC-коди необхідна для переходу на новий формат регулювання ринку, у тому числі на режим добового балансування. Для запуску інформаційної платформи оператор ГТС повинен володіти актуальною базою даних EIC-кодів всіх споживачів та точок комерційного обліку, в тому числі інформацією про місцезнаходження таких об'єктів та їхні технічні характеристики.

Проте оператори ГРМ вимог регулятора щодо наповнення та підтримання в актуальному стані бази даних EIC-кодів не виконали.

"Так, зокрема, Львівгаз, Вінницягаз, Тисьменицягаз, Криворіжгаз, Київоблгаз, Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз не дотрималися вимог щодо надання цифрового підпису керівника - електронні підписи не збігалися з угодами, угоди були прострочені або взагалі не укладені з оператором ГТС. Ще деякі облгази - Донецькоблгаз, Миколаївгаз та Харківміськгаз - прострочили терміни надання даних", - зазначають в УТГ.

Компанія нагадує, що вимога надати інформацію була визначена у Кодексі ГТС. Згідно з ним, облгаз після присвоєння EIC-кодів споживачам, що приєднані до його мереж, повинен передати їх Укртрансгазу протягом п'яти робочих днів. 

Читайте також: Цьогоріч група Нафтогаз сплатила до бюджету 78 мільярдів

Крім того, постанова НКРЕКП «Про налагодження процесу обміну даними на ринку природного газу» встановлює обов'язок операторів ГРМ актуалізувати та передати інформацію щодо EIC-кодів споживачів у формі електронних файлів, підписаних електронним цифровим підписом керівника, у двотижневий строк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-