Апеляційний суд анулював рішення про закриття справи проти Гонтаревої

Апеляційний суд анулював рішення про закриття справи проти Гонтаревої

Укрінформ
Апеляційний суд міста Києва скасував постанову детектива НАБУ про закриття кримінальної справи щодо екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої через подання нею недостовірної інформації в декларації.

Таке рішення було прийняте 24 липня за скаргою адвоката Юрія Харченка в інтересах третьої особи на ухвалу Солом'янського райсуду, який відмовив у скасуванні постанови НАБУ.

"Постанову від 16 березня 2018 року детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Паутова В.О. про закриття кримінального провадження від 18 серпня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України, скасувати", - йдеться у рішенні Апеляційного суду.

Провадження НАБУ щодо Гонтаревої стосувалося декларування витрат на відпочинок на Мальдівах у 2016 році.

Адвокат Харченко у своїй скарзі наголошував: детектив мотивував постанову про закриття справи щодо Гонтаревої тим, що витрати на відпочинок Гонтаревої на Мальдівських островах в липні 2016 року становили суму в розмірі 249 тисяч 934,3 гривні, що менше 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та не утворює об'єктивної сторони складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) ККУ.

В апеляційній скарзі адвокат зазначив, що детектив НАБУ за період досудового розслідування провів лише одну слідчу дію - вивчив наявну у відкритому доступі в мережі Інтернет інформацію про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах. За підсумками вивчення він дійшов висновків, що вартість відпочинку в зазначеному готелі може становити понад 700 тисяч гривень, однак ці дані не були перевірені детективом. Крім того, детектив не перевірив дані про перетин Гонтаревою та її родиною державного кордону в зазначений період. Водночас, на думку детектива, оплата путівки, яка є споживчою річчю, не може розглядатися як придбання майна в розумінні ч. 2 ст. 52 Закону про запобігання корупції, тому кримінальна відповідальність в такому разі не передбачена.

Читайте також: Гонтарева розповіла, хто з олігархів скільки винен Нацбанку

За весь час здійснення досудового розслідування впродовж восьми місяців детективом НАБУ не допитана жодна особа, в тому числі заявник в даному кримінальному провадженні, що позбавило останнього використати своє право на подачу заяв та документів на підтвердження своєї заяви, зазначав апелянт.

Апеляційний суд погодився із наведеними адвокатом недоліками у досудовому розслідуванні.

"Колегія суддів вважає, що з наведених у цій ухвалі підстав підлягають до скасування як ухвала судді Солом'янського районного суду м. Києва від 15 червня 2018 року, так і постанова від 16 березня 2018 року детектива НАБУ про закриття кримінального провадження", - йдеться в ухвалі.

Як відомо, у липні 2017 року суд зобов'язав НАБУ розслідувати можливе декларування Гонтаревою недостовірних даних.

Гонтарева заявила про свою відставку з посади голови Нацбанку у квітні 2017 року, однак звільнили її з посади лише в березні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-